Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: www.123rf.com

Tekort aan elektriciteit door grote vraag bij tuinders

Algemeen 1.288 keer gelezen

BOMMELERWAARD/NEERIJNEN • Door een onverwacht hoge vraag naar elektriciteit, met name onder tuinders, kunnen bedrijven in Neerijnen de komende paar jaar geen extra elektriciteit afnemen. Anders wordt het risico op stroomuitval in het gebied te groot.

Netbeheerder Liander meldt: "Het verdeelstation voor elektriciteit in Neerijnen heeft de maximaal beschikbare capaciteit bereikt. Om te voorkomen dat de elektriciteitskabels te zwaar belast raken, moeten we een tijdelijke transportbeperking invoeren wanneer een klant meer elektrisch vermogen wil afnemen dan wij nu contractueel zijn overeen gekomen. Dit geldt voor zakelijke grootverbruikers die op verdeelstation Neerijnen zijn aangesloten. Als we deze maatregel niet nemen, kan dat uiteindelijk leiden tot stroomuitval in dit gebied."

De maatregel geldt totdat het bestaande station is uitgebreid of is vervangen door een nieuw station. Maar dat gaat vier tot vijf jaar duren. "We onderzoeken welke oplossing het beste werkt in deze regio. Daarover zijn we in gesprek met TenneT en de betrokken gemeentes."

Bommelerwaard
In de regio Bommelerwaard is het probleem iets minder nijpend, maar ook daar loopt Liander tegen de grenzen van de beschikbare elektrische capaciteit aan voor zakelijke grootverbruikers. Liander: "Op bepaalde plaatsen is hier nog ruimte voor klanten om het elektrisch vermogen te verhogen, maar onder bepaalde voorwaarden. Klanten die hier zijn gevestigd en binnenkort meer elektriciteit nodig hebben, roepen wij op contact met ons op te nemen en de mogelijkheden te bespreken. Dit geldt voor zowel nieuwe aansluitingen als voor bestaande aansluitingen." 

Terugleveren
Voor het terugleveren van opgewekte elektriciteit gelden op dit moment geen beperkingen in beide regio's. Bij grote initiatieven hoort Liander het wel graag, zodat gekeken kan worden of er ruimte is op het net. 

De komende week informeert Liander zakelijke klanten in de regio Neerijnen over wat dit voor hen betekent. Ook gaan wij in gesprek met klanten in dit gebied om het bestaande net nog beter te benutten en met tijdelijke oplossingen toch extra capaciteit te kunnen bieden. 

De vraag naar elektriciteit in de tuinbouw wordt de komende jaren alleen maar groter, omdat het gebruik van aardgas teruggedrongen moet worden. Meer daarover in het artikel Tuinders denken na over toekomst zonder gas

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden