• Stichting Fiep Paviljoen wilde het paviljoen het liefst naast Museum Stadskasteel bouwen.
• Stichting Fiep Paviljoen wilde het paviljoen het liefst naast Museum Stadskasteel bouwen. Foto: Janneke Boogaard

Geen Fiep Paviljoen naast Stadskasteel Zaltbommel

Algemeen 1.070 keer gelezen

ZALTBOMMEL • "Het Fiep Paviljoen is geen haalbare kaart". Dat zegt wethouder Willem Posthouwer in een toelichting op het besluit om geen grond te reserveren in het gebied Bossche poort, pal naast het Stadskasteel.

Stichting Fiep Paviljoen wil een apart museum voor de nalatenschap van illustratrice Fiep Westendorp, die geboren en getogen is in Zaltbommel. De collectie is nu voor een deel ondergebracht op de niet erg toegankelijke zolder van Museum Stadskasteel.

Huis van Illustratie

In het nieuwe paviljoen van ruim 1600 vierkante meter zou de collectie veel beter tot zijn recht komen. In een presentatie, eind november, bleek dat de stichting veel grotere plannen had: het Fiep Paviljoen zou een 'Huis van Illustratie' moeten worden.

Het college besloot in juni vorig jaar dat het Fiep Paviljoen deel zou gaan uitmaken van de visie Bossche Poort op voorwaarde dat er sprake zou zijn van een haalbare 'businesscase'. Nu ziet het college teveel 'financiële knelpunten' en is besloten het risico niet aan te gaan.

Mooi concept

"Het is een hartstikke mooi concept", aldus wethouder Posthouwer. "Mensen van naam en faam hebben zich aan de stichting verbonden. Maar voor ons als college zijn de financiën te onzeker. We hebben de plannen laten bestuderen door deskundigen en zijn echt niet over een nacht ijs gegaan. Het is heel jammer dat het zo loopt."

Bossche Poort

Belangrijke reden om het besluit nu te nemen is de ontwikkeling van het gebied De Bossche Poort. Onder andere WoonLinie is daar plannen voor aan het ontwikkelen.

Stichting Fiep Paviljoen is een samenwerking tussen het plaatselijk museum en de Amsterdamse Fiep Foundation.

Koos de Looff

Directeur/ bestuurder van de stichting is Koos de Looff.

Hij is teleurgesteld over het collegebesluit. "We wilden perse dicht in de buurt bij het museum, zodat paviljoen en Stadskasteel elkaar zouden kunnen versterken", zegt hij in een reactie.

Ingewikkeld verhaal

In de gemeentebegroting is een half miljoen euro gereserveerd voor het paviljoen. "Het was ons niet helemaal helder of we dat geld zouden krijgen of dat bijvoorbeeld de waarde van de grond was", aldus De Looff. "Het was voor ons steeds een ingewikkeld verhaal om te verkopen."

De stichting komt in de loop van de week met een formele reactie op het besluit. Het nieuws is immers pas deze dinsdagochtend bekend geworden. "Voor mij persoonlijk stopt het nu als directeur/bestuurder van de stichting, verwacht ik", aldus De Looff.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden