Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Presentatie dorpsfilm Zo waar ut
Presentatie dorpsfilm Zo waar ut (Foto: Lya Cattel)

Burgemeester ontvangt eerste dvd dorpsfilm oud-Maasdriel

  •   300 keer gelezen

ALEM • Onder de titel 'Zo waar ut' presenteert het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel de dorpsfilm die in 2017 in de kernen Alem, Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel is gemaakt. Maandag nam burgemeester Henny van Kooten de eerste dvd in ontvangst.

Maandag konden nieuwsgierigen in De Drie Linden de film bekijken. Op donderdag 13 december volgt de presentatie in Mfc De Kreek en vrijdag 14 december De Boxhof in Velddriel. Alle avonden beginnen om 20:00 uur.

Gratis dvd
Na afloop van de presentatie krijgen de bezoekers een waardebon voor een gratis dvd van de film. De waardebon kan ingeleverd worden bij het Driels museum en enkele winkels in Kerkdriel.

Eye-openers
In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw werden in Maasdriel dorpsfilms gemaakt over het dagelijks leven dat zich toen afspeelde, het verenigingsleven, de kerken. Films waar iedereen graag naar keek en die nu nog bekeken worden. Eye-openers voor de jeugd en een blik van herkenning voor de ouderen.

Nieuwe dorpsfilm
De afgelopen jaren ontstond her en der in de gemeente de discussie of het weer niet tijd werd voor een nieuwe dorpsfilm. André Versteeg Filmproducties in Rossum maakte al meer dorpsfilms in de omgeving en dat wakkerde de discussie aan. Het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel besloot hem opdracht te geven voor een nieuwe film.

Burgerlijk Armbestuur
Het Sociaal Cultureel Fonds Maasadriel is een niet winst beogende stichting die in de jaren '60 van de vorige eeuw in de oude gemeente Maasdriel ontstond uit het Burgerlijk Armbestuur, een soort voorloper van de Algemene Bijstandswet. De stichting ondersteunt sociaal culturele en sportactiviteiten en evenementen is in de oude gemeente. Statutair is vastgelegd dat het werkgebied van het fonds beperkt is tot de inwoners van Alem, Hoenzadriel, Kerkdriel en Velddriel. Bij de opheffing van de Centraal Antenne Inrichting Maasdriel, begin 2000, kreeg het fonds beduidend meer financiële armslag.

In het kader van haar doelstellingen besloot het bestuur in 2016 André Versteeg opdracht te geven een dorpsfilm te maken met aandacht voor de historie, maar vooral gericht op het huidige leven in de dorpskernen. De film beslaat de activiteiten in een volledig kalenderjaar en in is hoofdzakelijk opgenomen in 2016/2017 met een uitloper in 2018.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }