Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Rob & Robbies Streekvertelsels

Streekvertelsels: Herman de Ruyter sneuvelt bij Loevestein

  •   125 keer gelezen

Rob & Robbies Streekvertelsels

De Bossche ossenkoopman Herman de Ruyter had het in 1567 voor elkaar gekregen om de Antwerpse protestant Antonius van Bombergen naar 's-Hertogenbosch te halen om er een calvinistisch bewind te voeren. Dat lukte, al was het van korte duur. De protestanten werden alsnog de stad uitgezet. Na de komst van de hertog van Alva en de onthoofding van twee welwillende Nederlandse edelen, Egmont en Horne, in de zomer van 1568, liepen de spanningen nog hoger op.

Als gevolg daarvan broedde Herman een slim plannetje uit. De strategisch gelegen burcht Loevestein zou Herman in handen van rebellenleider Willem van Oranje manoeuvreren. Slotvoogd Arnt de Jeude, die de Spaanse koning trouw was gebleven, verdedigde Loevestein tegen militante indringers. Op een koude decemberdag van het jaar 1570 verscheen een groepje franciscaner monniken aan de slotpoort, met het verzoek om tijdelijk onderdak. Maar toen de poorten van het kasteel geopend werden, wierpen de vreemdelingen hun monnikskappen af. Het waren Herman en zijn strijdmakkers die de tegenstribbelende slotvoogd zonder pardon vermoordden. Loevestein viel in handen van de rebellen.

Spoedig bereikte het nieuws het Spaanse gezag dat meteen een leger naar Loevestein stuurde. De kleine bezetting van Herman de Ruyter hield nog dagen stand op Loevestein. Tijdens felle schermutselingen, waarbij stormladders tegen de hoge muren van de burcht werden geplaatst, vielen verschillende doden. Uiteindelijk werden Herman en zijn strijdmakkers overmeesterd. Hermans kompanen werden gevangen genomen en in Antwerpen door wurging geëxecuteerd. Zelf was hij al tijdens de gevechten op Loevestein gesneuveld. Zijn hoofd werd ter plaatse afgehakt en op de markt van 's-Hertogenbosch te kijk gezet.

Op koude dagen wordt bij Loevestein nog wel eens de schim van een man zonder hoofd gezien. Zou dat de dolende ziel van Herman zijn?

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }