• Alexandra van Dedem op het nieuw ingezaaide grasveld.
• Alexandra van Dedem op het nieuw ingezaaide grasveld. Foto: Janneke Boogaard

Kasteel Ophemert in mei decor van vijfdaagse tuinbeurs

Algemeen 388 keer gelezen

OPHEMERT • Groen is een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Groei & Bloei wil tijdens het nieuwe tuinevenement Gardenista laten zien dat iedereen daarbij kan helpen.

Alexandra en Arthur van Dedem zetten de poorten van Kasteel Ophemert wijd open voor de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde (KMTP), bij velen beter bekend onder de naam Groei & Bloei. "In deze organisatie is kennis van meer dan honderd jaar aanwezig en wordt nieuwe kennis opgedaan over actuele ontwikkelingen, bijvoorbeeld over ecologie en duurzaamheid. Dat alles komt terug tijdens Gardenista", vertelt Alexandra van Dedem enthousiast.

25.000 bezoekers
Het evenement staat van 15 tot en met 19 mei op de kalender. De ambities zijn groot: de organisatie hoopt tweehonderd deelnemers uit de groensector te trekken en 25.000 bezoekers. De bedoeling is om de beurs jaarlijks te organiseren en door te groeien naar 100.000 bezoekers.

Oude bomen
Bij de zoektocht naar de ideale locatie zocht Groei & Bloei naar intimiteit, een oude tuin met oude bomen en liefst een historisch gebouw, en goede bereikbaarheid. Op al die aspecten scoorde Kasteel Ophemert hoog.

Breed publiek
Van Dedem: "We zijn heel onbekend, maar onze ligging is supercentraal in het land. We willen graag bijdragen aan het overdragen van kennis en enthousiasme aan een breed publiek. Van mensen die altijd in de natuur gewoond hebben tot flatbewoners, en van jong tot oud. De entreeprijzen worden zo laag mogelijk gehouden, kinderen tot vijftien jaar mogen zelfs gratis het terrein op. Er worden allerlei workshops georganiseerd, waarin je bijvoorbeeld ideeën opdoet voor een groen balkon."

Het kasteel zelf zal ook open zijn, binnen is onder meer ruimte voor verkoop van brocante.

Showtuinen
Spannend - want kostbaar - onderdeel qua organisatie zijn de showtuinen die op het terrein van Kasteel Ophemert zullen worden aangelegd. Ter inspiratie ging Van Dedem samen met twee leden van het kernteam van Groei & Bloei naar de Chelsea Flower Show in Londen.

Ook bracht Gary Graham, showmanager van het populaire Bloom in Dublin, een bezoek aan Ophemert. Hij heeft Bloom in tien jaar tijd naar 160.000 bezoekers in 2018 getild en is erg enthousiast over de locatie voor Gardenista.

Grasveld
De komst van het evenement heeft al voor de nodige reuring gezorgd op het landgoed waar de Van Dedems sinds tien jaar wonen. Het grasveld rond de eeuwenoude bomen bleek te hobbelig. Daar moet onder meer een tribune en een tent verrijzen, waar naast groene presentaties ook dans- en muziekuitvoeringen plaats zullen vinden.

"Ik hield wel even mijn hart vast voor de boomwortels toen we het besluit hadden genomen dat het terrein geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid zou worden. Maar het is heel voorzichtig aangepakt en komt vast goed."

Buxus
Ook even slikken was de beslissing om alle buxus in de formele tuin van het kasteel te vervangen. En dat terwijl Van Dedem de struiken zoveel mogelijk had vertroeteld om ze te beschermen tegen de buxusrups die sinds een paar jaar in het hele land een plaag vormt. "We spuiten zo min mogelijk en maken in plaats daarvan de planten sterk met voeding. Dat is best goed gelukt, maar toch niet goed genoeg. De hagen waren bovendien al oud en verwaarloosd toen wij hier kwamen. Een paar echt oude beestjes hebben we gelukkig kunnen redden."

Samen met de Buxus Dokter, ook een exposant op Gardenista, wordt nu gezorgd dat de buxusmotten gevangen worden, ook een goed alternatief voor gif sproeien.

Moestuin
In de groentetuin is 'moestuingoeroe' Simon Kranenburg aan de slag gegaan. De oogst uit de tuin en de kas wordt tijdens het evenement gebruikt door de cateraar. Na het spitten en een goede laag mest van een boerderij uit de buurt wordt de grond bedekt met stukken karton, met gaten waar de plantjes komen. Daaroverheen gaat weer snoeiafval van het landgoed. "Ik geloofde er niks van dat dit zou werken, maar het helpt enorm tegen het onkruid. Zo leuk, ik leer hier zelf ook enorm veel van. Kijk, de eerste prei komt al op!"

www.gardenista.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden