Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Brandweerman worden, wie droomt er niet van?
• Brandweerman worden, wie droomt er niet van? (Archieffoto: Jurgen Versteeg)

Welbevinden brandweervrijwilligers is 'kwestie van communicatie'

  •   132 keer gelezen

MAASDRIEL • Brandweerlieden willen 'aan de voorkant' betrokken worden bij zaken die hen aangaan, nu de brandweer onderdeel is van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. "Communicatie is de rode draad", zegt burgemeester Henny van Kooten.

Van Kooten sprak vorige week samen met zijn Zaltbommelse collega Peter Rehwinkel met de postcommandanten in de Bommelerwaard en met het nieuwe aanspreekpunt binnen de veiligheidsregio. Daar kwam onder andere de vraag aan de orde of de brandweervrijwilligers tevreden zijn of tegen zaken aan lopen.

Te ver van de mensen af
CDA-raadslid Bianca Laheij had daar politieke vragen over gesteld aan het Maasdrielse college, omdat er steeds maar signalen blijven dat de vrijwilligers het minder naar hun zin hebben sinds de schaalvergroting. Directe aanleiding was het afscheid van de Kerkdrielse postcommandant Jan Vos. Bij zijn vertrek zei hij dat de veiligheidsregio log was en te ver van de mensen af staat. Die uitspraken werden opgetekend door het Brabants Dagblad.

Begrip voor beeldvorming
In de beantwoording van de vragen liet Van Kooten niet het achterste van zijn tong zien. Hij gaf aan dat hij 'begrip heeft voor de beeldvorming die heerst bij meerdere vrijwilligers'.

In gesprek blijven
"Het risico van schaalvergroting is dat betrokken mensen gevoelsmatig een grotere afstand ervaren. Bepaalde zaken worden anders georganiseerd dan men gewend is en dit vraagt van zowel de vrijwilliger als de veiligheidsregio gewenning en aanpassingsvermogen. Het is daarbij belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en samen te werken aan een voor beide partijen wenselijke situatie."

Geen onvrede
Er is volgens de Maasdrielse burgemeester geen sprake van een leegloop uit onvrede. Het aantal brandweervrijwilligers is stabiel.

Rond 2012, toen de veiligheidsregio effectief werd, waren er wel meer brandweermensen dan nu: 63 tegenover 54 in 2018. Dat is volgens de burgemeester te verklaren door de samenvoeging van de posten Rossum, Heerewaarden en Kerkdriel die in dezelfde periode speelde. "Door natuurlijk verloop zoals ouderdom en verhuizingen is het aantal vrijwilligers verminderd, de post is nu op de gewenste sterkte."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }