• Afgelopen vrijdag gaf het archeologische bureau een rondleiding voor de pers en het bestuur van het Driels Museum.
• Afgelopen vrijdag gaf het archeologische bureau een rondleiding voor de pers en het bestuur van het Driels Museum. Foto: Lya Cattel

Voorwerpen van rond de jaartelling gevonden in Velddriel

Algemeen 424 keer gelezen

VELDDRIEL • Trots laat senior-archeoloog Jan van Renswoude een 'gewone' fibula en een 'boogfibula' zien, die gevonden zijn in de grond langs de Hamstraat in Velddriel. "Deze mantelspelden of kledingspelden lijken op onze huidige veiligheidsspelden om kleren mee bij elkaar te houden", licht hij toe. "Ze dateren van de eerste eeuw na Christus."

Van Renswoude van archeologisch opgravingsbedrijf VUhbs Archeologie leidt het onderzoek op het terrein.

Boomgaard

De grond is van Jacco van Kessel van Van Kessel Fruit. Zijn bedrijf wil uitbreiden en een nieuwe boomgaard aanplanten langs de Hamstraat. Bij de aanvraag voor een vergunning voor de boomgaard, bleek al snel dat bij de gemeente bekend was, dat het gebied archeologisch interessant was. "Voorwaarde voor het krijgen van een vergunning is in zo'n geval dat je daar onderzoek laat doen", aldus Van Kessel. "Dat werkt voor ons natuurlijk kostenverhogend en vertragend, maar het is wel heel erg interessant."

Meerdere niveaus

VUhbs Archeologie deed in augustus een 'proefsleuvenonderzoek', nadat een ander bedrijf een bureau- en booronderzoek had uitgevoerd. Van Renswoude doet al ruim twintig jaar onderzoek, vooral in het Rivierengebied. Volgens hem is de vindplaats in Velddriel 'redelijk uniek', omdat hij uit 'meerdere niveaus' bestaat. Het oudste niveau is uit de late prehistorie: de ijzertijd van ongeveer 200 vóór Christus en loopt door tot in de vroeg-Romeinse tijd: het begin van onze jaartelling.

Handgevormd aardewerk

De archeologen schrappen met een schep centimeter voor centimeter af en vinden voortdurend interessante voorwerpen. "Er lag een grote kuil helemaal vol met handgevormd aardewerk", vertelt Van Renswoude. Ook de twee fibulae zijn bijzonder. "In het Rivierengebied komen we die wel vaker tegen, tot nu toe hebben we er een stuk of acht gevonden. Dat komt door de grond in deze streek. In andere delen van Nederland, met zandgronden, worden ze nauwelijks gevonden."

Slingerkogel

Een andere vondst is een 'slingerkogel', gemaakt van gebakken klei. Volgens Van Renswoude is het 'een heel lelijk' exemplaar, maar zegt het wel iets over de bewoners uit de vroeg-Romeinse tijd. De slinger-kogels werden gebruikt om vijanden te verjagen, maar ook om er mee op kleine dieren te jagen.

Blauw glas

Ook zijn de onderzoekers blij met de vondst van een scherf van een armband van blauw 'La Tène' glas. Het glas bestaat uit vijf ribben en is prachtig bewerkt. "Deze sieraden kennen we uit het gebied rondom de Middellandse Zee, vanaf ongeveer 180 voor Christus", vertelt Van Renswoude. "Uit deze vondst kunnen we opmaken dat er contacten moeten zijn geweest tussen de bewoners in Velddriel en die in het zuiden."

Muizenlijkjes

Volgens VUhbs zijn de vondsten gedaan op een 'mooi afgebakend erf'. Vlak daarbuiten zijn geen sporen gevonden, een woonhuis of woonhuizen lagen waarschijnlijk verderop. Er zijn wel sporen gevonden van kleine gebouwtjes, waarschijnlijk bedoeld om voorraad in op te slaan. Ze waren gebouwd op een soort flonder met behulp van palen, die behoorlijk diep de grond ingingen. "Zo beschermden ze het voedsel tegen muizen", licht Van Renswoude toe. In het middeleeuwse deel van het graafgebied hebben de onderzoekers bij iedere paal ook ingegraven potten gevonden. "Die fungeerden als muizenvallen." Dit soort potten zijn vaker gevonden in het gebied. "Bij andere opgravingen kwamen we er de restanten van wel dertig of veertig muizenlijkjes tegen", aldus Van Renswoude.

Alle vondsten in de regio gaan naar een depot van de provincie Gelderland, waar ze bewaard worden.

Driel Museum

Als het aan Kees Maas en Theo de Leeuw van het Driels Museum ligt, worden ze echter ook een keer in hun museum tentoongesteld.

Britta Alink

• De twee mantelspelden.
• De onderzoekers schrapen met een schep laagje voor laagje van de grond.
• Een van de twee gevonden fibulae.
Afbeelding
• De slingerkogel.
• Vlnr. Regio-archeoloog Huib Jan van Oort, archeoloog Jan van Renswoude en fruitteler Jacco van Kessel.
• Jan van Renswoude geeft een toelichting op de vondsten.
• Ook wethouder Erik van Hoften (l) kwam een kijkje nemen tijdens de rondleiding.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Beeld van het zware verkeer op het smalle Sluis in Groot-Ammers.
Wethouder Molenlanden in gesprek met politie en OM over flitspalen: 'Maar heb er geen hoge verwachtingen van' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Klachten parkeeroverlast Kinderdijk behoren nog niet tot het verleden: 'Maar we willen ze tot een minimum beperken' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Politie vindt gedumpte lachgascilinders langs Geerweg in Bleskensgraaf 112 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden