Afbeelding
Foto: 123RF

Taal vaak barrière voor integratie, vinden Poolse arbeidsmigranten

Algemeen 565 keer gelezen

MAASDRIEL • Arbeidsmigranten die in Maasdriel wonen, zouden erg geholpen zijn met taallessen. Dat is één van de uitkomsten van de derde bijeenkomst rondom huisvesting van arbeidsmigranten die de gemeente organiseerde.

De gemeente nodigde buitenlandse werknemers uit om hun verhaal te doen. Dat gebeurde achter gesloten deuren, maar de gemeente bracht na afloop wel een persbericht uit. 

Breder dan huisvesting
Met behulp van een tolk is gevraagd naar de mening, ervaringen en behoeften van met name Poolse werknemers in Maasdriel. Het gesprek ging over werken, wonen en integratie. "Vaak ligt de focus op huisvesting. Maar het vraagstuk rondom arbeidsmigranten is zoveel meer. Het gaat ook om integratie, om samen leven en samen werken", vindt de gemeente.

De arbeidsmigranten die op de bijeenkomst af waren gekomen, gaven aan dat de taal vaak een barrière vormt bij de integratie. "Wij zouden erg geholpen zijn met taallessen. Ook Poolse pagina's van relevante onderwerpen op de gemeentelijke website, zoals bijvoorbeeld 'inschrijving in Nederland' zou het voor ons makkelijker maken", gaf de meerderheid aan.

Gehoord worden
Tijdens de bijeenkomst was volgens de gemeente sprake van veel wederzijds respect. In alle rust werd met elkaar gesproken en werden ervaringen gedeeld. De arbeidsmigranten gaven aan dat ze erg blij zijn dat er naar ze geluisterd wordt.

Beeldvorming
Ze zijn zich bewust van de beeldvorming binnen de samenleving en betreuren dit. "We doen ons uiterste best geen overlast te veroorzaken. Helaas is het vaak een enkeling die het vertrouwen dat we hebben opgebouwd weer beschadigt", lichtte één van de migranten toe.

Naast de sociaal-maatschappelijke aspecten werd er ook gesproken over de maximale omvang van en de ligging van geconcentreerde huisvesting van arbeidsmigranten. Daarover heeft de gemeente verder geen nieuws naar buiten gebracht.

In kaart gebracht
Door de drie bijeenkomsten - eerder werd gesproken met huisvesters en omwonenden - heeft de gemeente de ervaringen van de arbeidsmigranten en de centrale spelers in het vraagstuk van arbeidsmigranten ten aanzien van werk, huisvesting en participatie in kaart gebracht. De beleidsmakers en beslissers gaan aan de slag met de input en gebruiken de ervaringen bij het opstellen van afspraken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden