Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Nog dit jaar controles op huisvesting arbeidsmigranten in Kerkdriel

  •   379 keer gelezen

MAASDRIEL • Deze herfst gaat de gemeente Maasdriel controles laten uitvoeren op adressen in Kerkdriel waar arbeidsmigranten zijn gehuisvest. De complete aanpak treedt begin volgend jaar in werking.

Dat vertelde de projectleider dinsdag aan de commissie Samenleving & Financiën. "Er zijn locaties bekend waar overlast is, dus daar gaan we steekproefsgewijs al acties houden, ongeveer zoals maandag op de camping." Voor deze controles wordt het budget van 100.000 euro ingezet dat de gemeenteraad voor dit jaar beschikbaar heeft gesteld, vooruitlopend op het complete beleid.

Nog niet in kaart
Nu Maasdriel voorbereidingen treft voor dat beleid, wordt duidelijk dat nog lang niet alle problemen in kaart zijn gebracht. Op de drie werkateliers die de gemeente hierover organiseerde, lijken vooral goedwillende betrokkenen te zijn afgekomen.

Zwart circuitje
Hans van der Zalm (VVD) hoorde op zo'n bijeenkomst dat plaatselijke makelaars mensen huisvesten en daar uitdrukkelijk bij zeggen dat zij niet geregistreerd worden. "Er is kennelijk een zwart circuitje, dat baart mij zorgen."

De projectleider wil via dorpsraden zicht krijgen op particuliere initiatieven. "We kennen nu alleen de locaties van de vijf grootste huisvesters." In Kerkdriel is geen dorpsraad, maar heeft een groepje inwoners zich opgeworpen om zich met dit thema bezig te houden.

Via via
Bart de Leeuw (SSM) merkte op dat bij het werkatelier voor de arbeidsmigranten, dat voorafgaand aan de commissievergadering van dinsdag plaatsvond, alleen migranten aanwezig waren met wie het goed gaat. "Via hen horen we dat er op andere locaties wel misstanden zijn."

Niet meer in rijtjeswoningen
Er is dus nog veel werk aan de winkel. Eind dit jaar moet er een plan klaarliggen. De projectleider lichtte al wel een tipje van de sluier op. "De denkrichting is dat er geen arbeidsmigranten meer in rijtjeswoningen gehuisvest mogen worden, maar alleen in één helft van tweekappers of in vrijstaande woningen. Per huis denken we aan maximaal vijf mensen."

Verblijfsbelasting
De toeristenbelasting waarmee de controles in de toekomst betaald moeten worden, wordt waarschijnlijk vervangen door een verblijfsbelasting. Die wordt per week opgelegd in plaats van per nacht, en wordt neergelegd bij de huisvesters en niet bij de arbeiders zelf. Maasdriel trekt hiervoor samen op met Tiel en Zaltbommel.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }