Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Verenigingen kunnen weer 'jutten' in Maasdriel

  •   96 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel zoekt verenigingen die op 20 oktober een stuk uiterwaarden willen ontdoen van zwerfvuil.

Vorig jaar ruimden verenigingen de oostkant van de gemeenten op. Dit jaar staat het jutten van de westzijde op het programma.

Verenigingen die de handen uit de mouwen willen steken door een deel van de uiterwaarden van de Maas of de Waal op te ruimen kunnen dat de gemeente laten weten. 

Als Maas- en Waaljutter gaat een vereniging op zaterdag 20 oktober met minimaal tien personen de uiterwaarden in om zwerfafval op te ruimen. Daar staat een vergoeding tegenover van minimaal tweehonderd euro, afhankelijk van het tracé.

De vereniging ontvangt materialen en instructies vanuit de gemeente.

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 23 september door een ingevuld aanmeldingsformulier te mailen naar jutten@maasdriel.nl. Verenigingen moeten uit de gemeente Maasdriel komen. Clubs die zich vorig jaar hebben aangemeld en toen niet zijn ingedeeld, hebben voorrang, net als groepen die nog niet eerder hebben gejut.

Zwerfafval is een groot probleem in de uiterwaarden van alle gemeenten langs de Maas en de Waal. Na de hoogwaterperiode blijft er veel zwerfafval achter. Dit is slecht voor milieu, mens en dier en zorgt bovendien voor een lelijk landschapsbeeld. Om dit probleem te verminderen is de gemeente Maasdriel in 2015 begonnen met het Maas- en Waaljutten.

Effect
In samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al diverse opruimacties georganiseerd waardoor veel mensen bewust zijn van het zwerfafvalprobleem. De opruimacties hebben effect! In het najaar van 2016 en 2017 bleek er al aanzienlijk minder zwerfafval in de Maasdrielse uiterwaarden te liggen.

Met vragen kunnen verenigingen terecht bij Joost Albers via 06-55712934 of jutten@maasdriel.nl.
Link naar PDF bestand

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }