Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Janneke Boogaard

Maasdriel in gesprek met arbeidsmigranten

  •   227 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel organiseert in augustus een bijeenkomst waar tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden. Eerdere avonden met huisvesters, werkgevers en inwoners verliepen volgens de gemeente constructief.

Maasdriel werkt aan een herziening van het beleid rond huisvesting van arbeidsmigranten. Doel is de leefbaarheid voor zowel inwoners als arbeidsmigranten te waarborgen. Op weg naar het nieuwe beleid dat de gemeenteraad in september of oktober gaat vaststellen, vindt de gemeente het van groot belang om met belanghebbenden in gesprek te gaan.

Eerdere bijeenkomsten
Op 10 juli werd gesproken met huisvesters en werkgevers. Op 11 juli vond een bijeenkomst plaats met inwoners van Maasdriel die in hun dagelijks leven met arbeidsmigranten te maken hebben, bijvoorbeeld doordat er in hun straat een woning is opgekocht door een huisvester.

Transparant
De gemeente koos er bewust voor om geen politiek of pers bij de bijeenkomsten te betrekken. Ook de burgemeester bleef weg. "De sfeer tijdens de gesprekken was open en transparant. Zo nu en dan werd er stevig gediscussieerd, maar steeds met respect voor elkaar", valt in een verslag te lezen.

Zorgen
Veel nieuws kwam er niet naar voren tijdens de avonden. Inwoners maken zich vooral zorgen om overlast en parkeerproblemen wanneer veel arbeidsmigranten in een woonwijk leven. Ook het effect op de woningmarkt, waarbij goedkopere huizen weggekaapt worden en lokale starters achter het net vissen, werd genoemd.

Meer mogelijkheden
De werkgevers daarentegen willen vooral meer mogelijkheden om de tijdelijke krachten te huisvesten, bijvoorbeeld door modulair te bouwen bij bedrijven.

Burgemeester Henny van Kooten overweegt om bedrijven die zich netjes aan de regels houden meer mogelijkheden voor huisvesting te geven.

Derde avond
Eind augustus mogen de arbeidsmigranten zelf hun mening geven. "Er worden steekproefsgewijs mensen uitgenodigd en er zal een tolk aanwezig zijn", kondigt Van Kooten aan.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }