Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De afgebrande gebouwen op de hoek Provincialeweg/Kapelstraat zijn gesloopt, maar er wordt voorlopig niet gebouwd.
• De afgebrande gebouwen op de hoek Provincialeweg/Kapelstraat zijn gesloopt, maar er wordt voorlopig niet gebouwd. (Foto: Dorpsraad Velddriel)

Nedcool blijft gemoederen bezighouden

  •   558 keer gelezen

KERKDRIEL • Dat de afspraken met koelbedrijf Nedcool niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, is voor de Maasdrielse gemeenteraad geen reden om voortaan geen maatwerkdeals meer te sluiten.

Gian Piels kreeg in december 2015 goedkeuring van de gemeenteraad om zijn bedrijf Nedcool in Velddriel uit te breiden, mits hij onder meer de half ingestorte bebouwing op de hoek Provincialeweg/Kapelstraat zou slopen en vervangen.

Maar het college nam alleen de sloop als eis op in de overeenkomst met Piels. Vorige maand bleek dat Piels inderdaad niet van plan is het terrein aan de Kapelstraat te bebouwen. Teleurstelling alom, zowel in de politiek als in Velddriel.

Slechte constructie
PvdA/GroenLinks vond de combinatie van toestemming voor bedrijfsuitbreiding met opknappen van een locatie die daar los van staat destijds al niets. De partij pleitte er nu voor dergelijke constructies niet meer toe te passen. PvdA/GroenLinks vond de VVD aan haar zijde, maar om een andere reden: de liberalen vinden dat ondernemers niet gebaat zijn bij deals waarvan ze de kosten niet kunnen overzien.

Kind en badwater
Verder was er geen steun voor de motie. "We moeten niet het kind met het badwater weggooien", vond Bart de Leeuw. Ook Marinus Robbemondt (CDA) hecht aan de mogelijkheid om maatwerk voor bedrijven te leveren. "We moeten hier alleen uit leren dat we zaken de volgende keer beter moeten vastleggen."

Kritisch over college
De oppositiepartijen waren kritisch over de handelwijze van het college. PvdA/GroenLinks memoreerde dat het college in februari 2017, bij het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan voor Nedcool, de raad liet weten dat aan de vereveningsafspraken was voldaan. "Onderdeel van die afspraken was herbouw. Daarvoor had het college een termijn moeten laten opnemen in de overeenkomst met Piels", aldus Kees van Drunen.

Geldwolf
VVD en D66 waren vooral boos over de manier waarop wethouder Peter de Vries het nieuws bracht dat er niet gebouwd zou worden aan de Kapelstraat. Ko Hooijmans (VVD) vond dat De Vries de gemeenteraad niet genoeg ruimte had gelaten om daarover te discussiëren. Tom van Engelen (D66) was van mening dat De Vries de ondernemer onterecht als boeman en geldwolf had afgeschilderd.

Alsnog bouwen
Wethouder De Vries liet weten 'geen woord terug te nemen' van zijn mededeling in de commissievergadering in juni. Hij meldde daarnaast dat de gemeente juridische middelen heeft ingezet om te proberen Piels alsnog te bewegen tot de bouw van twee woningen. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }