Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• In Kerkdriel organiseert MOVE activiteiten voor de jeugd. Daarvoor moeten steeds nieuwe vergunningen worden aangevraagd.
• In Kerkdriel organiseert MOVE activiteiten voor de jeugd. Daarvoor moeten steeds nieuwe vergunningen worden aangevraagd. (Foto: Lya Cattel)

Evenementenvergunning aanvragen moet elk jaar opnieuw

  •   203 keer gelezen

MAASDRIEL • Vergunningen aanvragen voor evenementen kost verenigingen veel tijd en geld. Maar het kan niet simpeler, antwoordt portefeuillehouder Henny van Kooten op vragen van Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks).

Tijdens de behandeling van de vernieuwde APV (Algemene Plaatselijke Verordening) vroeg Van Drunen of een aanvraag voor een evenementenvergunning die jaarlijks hetzelfde
is voortaan vervangen kan worden door een melding.

Volledig ingevulde aanvraag
"Helaas is dat juridisch niet mogelijk. In de Algemene Wet Bestuursrecht staat dat er een aanvraag moet liggen. De regels hiervoor zijn nauwkeurig omschreven. Alleen een volledig ingevulde aanvraag wordt in behandeling genomen. Een e-mail of een brief is geen volledige aanvraag", legt de burgemeester - verantwoordelijk voor veiligheid - uit.

Nieuwe regels
"Daarbij komt nog dat een evenement vaak toch net weer iets anders is dan voorgaande jaren. Soms moet er bijvoorbeeld een tent bij. Ook veranderen regelmatig de regels. Dit kan zowel
landelijke wetgeving zijn of ons eigen evenementenbeleid. Zo ligt er nu het nieuwe Besluit brandveiligheid sinds begin dit jaar. Hierdoor is het verplicht om elke keer een evenementenaanvraag
in te dienen bij meer dan 150 personen en gebruik van een tent. Ook het opstellen van een ontruimingsplan is nu verplicht. Dit moet sowieso elk jaar worden geüpdatet."

Bewustzijn
Door steeds opnieuw het draaiboek door te lichten, blijven verenigingen zich ook bewust van de verantwoordelijkheid die ze dragen voor bezoekers van hun evenementen, en weten ook nieuwe vrijwilligers wat belangrijk is om op te letten.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }