Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Waterschap Rivierenland

Nog veel vragen over pilot bermbeheer Maasdriel

  •   429 keer gelezen

MAASDRIEL • De politieke partijen in Maasdriel stemmen in met een proef om de bermen in het buitengebied insectvriendelijker te maken. Maar ze hebben nog wel veel vragen over de uitvoering.

PvdA-GroenLinks bij monde van Evelien Baudoin legde elf vragen voor aan wethouder Erik van Hoften. Zij wilde vooral weten waarom de pilot nu pas wordt gestart, terwijl de gemeente eind 2016 al aanhaakte bij Bee Deals. Eerste actiepunt van die 'deal' is zorgen voor meer diversiteit in de bermen.

Zomaar wat doen?
Baudoin is ook benieuwd waar de pilot zich gaat ontrollen. Ook de VVD en het CDA vroegen daarnaar. "Ligt er wel een beheersplan onder de pilot of gaan we zomaar wat doen?" vroeg Linda de Groot (CDA) zich af.

Michiel de Raaf (D66) zette ook vraagtekens bij de opzet van het onderzoek. Hij wees onder meer op het belang van een nulmeting en vergelijking met gebieden waar het bermbeheer niet wordt aangepast. "Anders is de proef gedoemd te mislukken."

Antwoorden volgen later
De vragen waren zo technisch van aard dat wethouder Erik van Hoften de partijen vroeg om ze schriftelijk in te dienen, zodat er ook een schriftelijk antwoord geformuleerd kan worden.

Maaisel afvoeren
Tijdens de pilot wordt in het buitengebied van Velddriel en bij Rossum/Hurwenen op verschillende momenten gemaaid in plaats van overal tegelijk. Het maaisel wordt niet ter plekke verpulverd maar afgevoerd. Door die twee maatregelen kunnen kruiden zich beter verspreiden.

Duurder
Het is wel duurder dan het huidige bermbeheer: vijf jaar lang moet er steeds 10.000 euro voor worden uitgetrokken. Voor dit jaar is dat al geregeld, voor de komende jaren worden de kosten verwerkt in de meerjarenbegroting.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }