Afbeelding
Foto: 123RF.com

Zomertijd: lekker lang licht, maar lastig voor kind en koe

Algemeen TipBommelerwaard.nl 602 keer gelezen

REGIO • Komend weekend gaat de zomertijd weer in. De meningen over het nut van het uur tijdverschil lopen uiteen, ook binnen het burgerpanel TipBommelerwaard.nl.

De helft van de 233 mensen die de vragen over de zomertijd beantwoordden, vindt het voordeel van het vooruit zetten van de klok dat maximaal gebruik kan worden gemaakt van het natuurlijke licht. Vooral de lange avonden worden geroemd. "Ik voel me zelf ook energieker", licht iemand zijn antwoord toe. Een kwart noemt ook energiebesparing als pluspunt.

LED-verlichting
Daar staat tegenover dat bijna veertig procent geen enkel voordeel ziet in het verschil tussen zomer- en wintertijd. "De energiebesparing was altijd al (heel) klein en door energiezuinige verlichting (LED) nu geheel verwaarloosbaar", merkt een panellid op.

In de war
Het grote nadeel is voor veel mensen (46 procent) dat hun biologische klok in de war raakt, of anders wel de biologische klok van kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen. "Bewoners in verzorgingstehuizen raken ervan in de war en ik vind het slecht dat medicatie op een ander tijdstip wordt gegeven."

Koeien
En, ook niet onbelangrijk: "Onze melkkoeien moeten ook wennen aan het ritme dat verschuift doordat de boer zijn ritme aanpast met een uur."

Te laat of te vroeg
Eén op de drie panelleden is wel eens vergeten de klok te verzetten, zo'n twintig van hen kwamen daardoor op het verkeerde tijdstip bij een afspraak opdagen. Om dit te voorkomen passen veel mensen alle klokken de avond ervoor alvast aan. Ongeveer de helft doet dit als eerste als ze de volgende ochtend opstaan. Tenminste: voor zover dat nog nodig is in dit digitale tijdperk: "Al mijn klokken verzetten de tijd automatisch!"

Over het burgerpanel
Leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl buigen zich ongeveer één keer per maand over drie actuele (en meestal lokale) onderwerpen. Ze krijgen de vragen via een mail en beslissen per keer of ze, geheel anoniem, meedoen. Onderzoeksbureau Toponderzoek analyseert de resultaten; Het Kontakt publiceert erover en speelt tips van het panel door aan betrokken partijen, zoals de gemeente.

Alle volwassenen die in de Bommelerwaard wonen of werken kunnen lid worden van het panel. Aanmelden kan op www.tipbommelerwaard.nl. Daar zijn ook eerdere uitslagen terug te zien.
 
 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden