Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Op het bord kunnen voorbijgangers lezen wat de verhoging in het landschap betekent.
• Op het bord kunnen voorbijgangers lezen wat de verhoging in het landschap betekent. (Foto: Gemeente Maasdriel)

Bord over geschiedenis grafheuvel Alem onthuld

  •   172 keer gelezen

ALEM • Wethouder Jan-Hein de Vreede onthulde donderdag samen met de dorpsraad van Alem het bord bij de grafheuvel Alem. De wethouder riep bewoners op om meer plekken aan te dragen waar zo'n bord met historische achtergrondinformatie nuttig zou zijn.

Op verzoek van de dorpsraad is het bord gemaakt en op deze plek geplaatst. Op het bord staat de geschiedenis van de grafheuvel, zodat iedereen die langs dit idyllische plekje komt kan lezen hoe het is ontstaan. "Kennisneming en bewustwording van de geschiedenis van een plek geeft deze plaats extra betekenis", zei wethouder De Vreede.

Landhuis
Op de hoek van de Sint Odradastraat en De Steeg (toen nog de Nieuwe Dijk) in Alem stond tot 1911 een kolossaal landhuis. Destijds was dit het mooiste pand van Alem. Het werd in 1792 gekocht door Wouter Schiffer (1742-1820), een rijk geworden zoon van een arme Duitse immigrant.

In de grote tuin van het landhuis liet achterneef Wouter Jansen kort na 1870 een familiebegraafplaats aanleggen. Dat is 'den Berg', op een plateau dat via twintig treden te bereiken is.

Geen uitkijktoren
Naast het plateau bevindt zich een hogere terp, oorspronkelijk aangelegd om een uitkijktoren op te bouwen. Daar is - mogelijk vanwege geldgebrek - nooit iets van gekomen. Dit geldgebrek was waarschijnlijk ook de reden dat de drie dochters Jansen na de dood van hun moeder Pauline de begraafplaats in 1916 hebben overgedragen aan de hervormde kerkelijke gemeente van Lith.

Maascorrectie
Na de Maascorrectie in de jaren dertig waarbij Alem van Lith gescheiden werd, kwam er van onderhoud niets meer terecht. 'Den Berg' en het gravenplateau werden één grote woestenij.

Herstel
In de jaren negentig heeft de gemeente Maasdriel het plateau en de borstwering hersteld en kregen ook de grafstenen een opknapbeurt. De zerk van Cornelis Schiffer was gebroken. Dat kwam doordat grafschenders op zoek waren gegaan naar kostbaarheden.

Het gerucht dat er misschien wel juwelen of munten in de kist lagen, was ontstaan doordat de kist bij de begrafenis van Schiffer in 1873 zo zwaar was dat een aantal Alemers werd opgetrommeld om deze naar de begraafplaats te brengen. De grafschenders kwam bedrogen uit; dat de kist zo zwaar was kwam waarschijnlijk omdat die met een dikke laag lood was bekleed. Dat gebeurde in die tijd wel vaker.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }