Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Hugo de Groot is alomtegenwoordig in de escape room.
• Hugo de Groot is alomtegenwoordig in de escape room. (Foto: Janneke Boogaard)

Escape room in Slot Loevestein razend populair

  •   2109 keer gelezen

POEDEROIJEN • De escape room op Slot Loevestein is een week open en nu al een groot succes. Van beginner tot doorgewinterde speler, iedereen is enthousiast.

Hannah (12), Anna (12), Mart (15), Marlene (17), Anja (35), Kees (39), Sander (40) en Mart (70) zijn een paar dagen met de familie weg. Anja is de enige die een keer eerder een escape room bezocht. Al voordat het gezelschap in de introductiekamer is beland, zit de sfeer er goed in. Daar zorgt het smalle trappenhuis met ongelijke treden wel voor.

Mobieltjes inleveren
Bovenaan de trap wacht een vierkante ruimte, waar spelbegeleider Marc van Hasselt alle mobieltjes verzamelt. Digitale hulpmiddelen zijn niet toegestaan bij het oplossen van de puzzels die leiden tot de ontsnapping uit de ruimte waarvan Van Hasselt nu de deur achter zich dicht trekt.

Camerabeelden
In een ander deel van het slot volgt Van Hasselt de verrichtingen van de groep via camerabeelden. "Dat doen we enerzijds voor de veiligheid, anderzijds om tips te kunnen geven als ze erg lang blijven hangen bij een bepaald onderdeel. Zo blijft het leuk. Ik probeer de tips niet te expliciet te geven, zodat ze toch het gevoel hebben dat ze zelf de oplossingen vinden", vertelt Van Hasselt enthousiast.

Hij bedenkt bij Novitas Heritage vernieuwende manieren om cultureel erfgoed te beleven. Escape rooms bijvoorbeeld. Vandaar dat Slot Loevestein Novitas heeft ingeschakeld als exploitant van het nieuwe onderdeel van het slot.

Hugo de Groot
Het idee voor een 'puzzelkamer' in het slot komt van conservator Sunny Jansen. "Als dit idee ergens past, dan wel in ons slot, waaruit Hugo de Groot op spectaculaire wijze is ontsnapt. We wilden er eerst mee komen in 2021, als de ontsnapping vierhonderd jaar geleden is, maar escape rooms zijn nú een hype en het zou suf zijn om een paar jaar te wachten."

Onbekend deel van het slot
Dus werd dit jaar de poorttoren van het slot omgebouwd. "Het leuke is dat bezoekers verder nooit in dit gedeelte van het kasteel komen", vindt Van Hasselt.

Jansen: "De entourage is natuurlijk perfect, maar leverde ook wel beperkingen op. De meeste escape rooms zijn in een vierkante doos op een bedrijventerrein. Daar kun je makkelijk een gaatje boren of een muurtje verven, in dit monumentale gebouw gaat dat niet zomaar."

Diepere laag
Ondanks dat slaagden de ervaren bouwers van MMEK erin spelkamers in te richten die zowel voor ervaren escape room-spelers als voor beginners een leuk avontuur is. Daarnaast zit er een diepere laag in die de geschiedenis van Hugo de Groot verbindt met het heden. Hoe hoog is de prijs voor de vrijheid van meningsuiting?

Die diepere laag ervaren vooral mensen die daarvoor open staan, bijvoorbeeld zij die veel van geschiedenis weten. "Maar het is voor hen niet per se makkelijker om er op tijd uit te komen", heeft Jansen gemerkt.

Ook voor kinderen
Bijzonder aan de escape room in Slot Loevestein is dat die niet alleen te spelen is door volwassenen, maar ook door schoolkinderen. Jansen: "Tijdens de testfase bleken de kinderen een stuk slimmer te zijn dan de volwassenen. Dat was grappig om te zien. Volwassenen denken vaak te moeilijk."

Dat blijkt ook het geval bij de familie die nu opgesloten is. Na ongeveer tien minuten geeft Van Hasselt een eerste tip, die de spelers ter harte nemen. Een dik half uur en een paar tips later is de groep in de eindfase beland.

Net te laat
Van Hasselt klimt de trap weer op en posteert zich achter de deur, terwijl aan de andere kant opzwepende muziek klinkt en koortsachtig wordt overlegd. Net als één van de jongste deelneemsters op het juiste spoor is en haar idee uitlegt, is de tijd om.

Voor eeuwig
"We kwamen vijf seconden te kort! Wat is dit frustrerend!" is Sanders eerste reactie. Maar net als de anderen vond hij de escape room een erg leuke belevenis. "De kamers zijn mooi in stijl", vindt Anja. "Wat gaat dat uur snel voorbij!" verzucht Marlene. "En het verhaal over Hugo en de boekenkist zit er voor eeuwig in gegrift", besluit opa Mart.

www.slotloevestein.nl/escape-room

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }