• Molen Vento Vivimus opent zaterdag 16 december van 16:00 tot 22:00 uur de deuren voor publiek.
• Molen Vento Vivimus opent zaterdag 16 december van 16:00 tot 22:00 uur de deuren voor publiek. Foto: aangeleverd

Molen in Hurwenen 'in de vreugd'

Algemeen 344 keer gelezen

HURWENEN • Het zal menigeen waarschijnlijk opgevallen zijn dat de windmolens in het rivierengebied en de rest van Nederland in de afgelopen week niet zo stilstonden als gebruikelijk, 'korte rust'.

Dit had alles te maken met het feit dat de molenaars hun molens in de 'vreugd' gezet hadden, omdat ze op 7 december te horen kregen dat het 'Ambacht Molenaar' ingeschreven is op de lijst immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO.

Ook molen Vento Vivimus in Hurwenen stond in de vreugd in verband met dit heugelijke feit.

Maar wat houdt het ambacht van molenaar nu eigenlijk in? Hoe zet een molenaar zijn molen in werking? Hoe werkt hij met de zeilen? Hoe maalt hij maismeel of tarwemeel middels molenstenen? Wat is het billen van stenen? Waarom moesten molenaars regelmatig 's nachts werken? enz.

Avondmalen

Alles vragen waarop bezoekers op zaterdag 16 december op molen Vento Vivimus te Hurwenen de antwoorden kunt krijgen. Want op deze dag staat op deze molen het avondmalen op het programma.

Het in de nachtelijke uren draaien en malen om het meel te kunnen produceren voor de bakkers en boeren in de omgeving, kwam vroeger regelmatig voor. En om deze nachtelijke sfeer te kunnen proeven van het in de nachtelijke uren draaien met de molen, gaan de molenaars dan ook avondmalen.

De deur van de molen aan de Molenstraat 22 te Hurwenen staat van 16:00 tot 22:00 uur open voor bezoek en zal van binnen en buiten extra verlicht zijn.

Rondleidingen

De molenaars geven rondleidingen waarin ze over de geschiedenis en het type molen vertellen, maar natuurlijk laat men ook zien hoe dit historische door wind aangedreven werktuig als korenmolen in bedrijf was.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden