Afbeelding

Huiskamerrestaurant Poysian mag weer open

Algemeen 700 keer gelezen

HEEREWAARDEN • De Thaise Poysian mag weer koken voor betalende gasten bij haar thuis in Heerewaarden. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt voor een pilot van twee jaar.

Lekkerbekken wisten Poysian al jaren goed te vinden, totdat een plaatselijke restauranthouder bij de gemeente bezwaar maakte tegen het initiatief vanwege vermeende valse concurrentie. Dat was voor Maasdriel het sein om de scheidslijn tussen hobby en bedrijf duidelijker te gaan vastleggen. "Daar nemen we de komende twee jaar de tijd voor", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede.

Tijdelijke afwijking
De gemeente verleent Poysian een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan, dat geen horeca toestaat. De initiatiefnemer moet gedurende de pilot bijhouden hoeveel gasten er komen met hoeveel auto's, in verband met de parkeerruimte.

Regels opstellen
"Intussen gaan wij bij de regio te rade of andere gemeenten hier beleid voor hebben of daar ook behoefte aan hebben. Je kunt bijvoorbeeld in regels opnemen wanneer iets een hobby is. Er moet dan sprake zijn van een ondergeschikt inkomen", zegt De Vreede.

Steunbetuiging
Het college juicht het initiatief in principe toe. "Zeker in kleine kernen is dit mooi voor de leefbaarheid. De dorpsraad in Heerewaarden heeft dan ook een steunbetuiging voor Poysian geschreven. Het is ook een maatschappelijke ontwikkeling, denk maar aan Airbnb. Inmiddels bestaat Airdnd ook al (Drink 'n dine, red.)"

In de watten leggen
Poysian verblijft momenteel bij familie in het buitenland, maar haar man Jeroen Huttmann vertelt dat ze blij is met de oplossing die de gemeente biedt. "Poysian kookt graag en we vinden het leuk om mensen in de watten te leggen met mooi gedekte tafels. Dat doen we één of anderhalve dag per week."

Alleen op afspraak
Dat daar spelregels bij horen, vindt Huttmann prima. "We mogen alleen op afspraak gasten ontvangen en geen alcohol schenken, maar mensen mogen dat wel zelf meebrengen." De gasten zitten met hun eigen groepje aan een tafel. Als Poysian terug is, gaat de website weer online en kan iedereen weer in ongedwongen sfeer genieten van Thaise specialiteiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden