Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Het fiets- en voetveer in 2018.
• Het fiets- en voetveer in 2018. (Foto: Julia de Vries)

Deze en volgende zomer geen snel veer naar Loevestein

  •   291 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op zijn vroegst in de zomer van 2022 komt er weer een snelle vaarverbinding naar Slot Loevestein. Die kan dan aansluiten op de oversteek naar Gorinchem. Dan hoeft de gemeente Zaltbommel minder geld bij te leggen.

Inwoners, ondernemers en toeristen waarderen het uitje over de Waal, bleek de afgelopen twee zomerseizoenen. De gemeente Zaltbommel is bereid tot een financiële duit in het zakje, maar op termijn moet het niet meer kosten dan 50.000 euro per jaar. Dat is de afgelopen twee jaar tijdens de pilot niet gelukt.

Vorige zomer maakten 4597 betalende fietsers en voetgangers gebruik van de boot. Dat is minder dan de helft van het vooraf gestelde doel, en ook ruim een kwart minder dan in 2018.

Vestingdriehoek
Die situatie kan veranderen als de veerverbinding aansluit op de bestaande oversteekmogelijkheden in de Vestingdriehoek, met name tussen Loevestein en Gorinchem. De gemeente Gorinchem heeft toegezegd dan mee te willen betalen aan de huur van de snelle boot. Ook sluit deze uitgebreidere veerverbinding beter aan bij de wensen van de gebruikers, zodat de verwachting is dat er dan meer kaartjes verkocht zullen worden. 

Vanaf 2022
Gorinchem geeft aan dat er pas vanaf 2022 ruimte is om Zaltbommel als bestemming op te nemen in de bestaande toeristische verbinding. Daarom hebben burgemeester en wethouders van Zaltbommel besloten onderzoek te doen naar de exploitatie van een zomerveer in de periode 2022-2026.

De tussenstop bij Brakel vervalt dan waarschijnlijk, daar is tijdens de afgelopen twee proefseizoenen weinig gebruik van gemaakt. Ook bleek varen in september en in de avonduren niet zinvol. 

Tegenvallende aantallen
Voor de tegenvallende bezoekersaantallen in 2019 ziet de gemeente verschillende redenen. Er is niet genoeg tijd geweest om de marketing goed op te bouwen door het incidentele karakter van het zomerveer. Het weer was minder gunstig dan in 2018. En daarnaast zijn er simpelweg minder mensen die gebruik willen maken van de boot dan was ingeschat.

Corona
Het bestaande voet-fietsveer tussen Woudrichem en Loevestein is overigens tot 1 juni uit de vaart vanwege de aangescherpte Corona-maatregelen. Mocht de situatie veranderen, dan wordt dat gemeld op www.voetveerwoudrichem.nl en www.slotloevestein.nl.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }