Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Zorgen over arbeidsmigranten in Corona-tijd

  •   614 keer gelezen

MAASDRIEL • Anderhalve meter afstand houden? Voor arbeidsmigranten is dat bijna niet mogelijk gezien hun woonomstandigheden en omdat ze samengepakt in busjes naar hun werk gaan. CDA Maasdriel vraagt het college om een noodverordening om grootschalige besmetting te voorkomen.

Robert van Dijk kaart het onderwerp aan naar aanleiding van uitzendingen van Eén Vandaag en de NOS. "Uit deze items bleek dat er nagenoeg geen mogelijkheden zijn voor deze groep mensen om gepaste afstand te houden binnen de woonomgeving en zoveel mogelijk contacten te vermijden. De woongroepen zijn te groot voor de accommodaties en het woon-werkverkeer geschied in kleine busjes waarin een tiental mensen opeengepakt zitten", signaleert Van Dijk.

Ziek? Wachten op shuttle
Ook kwam aan bod dat als een van de medewerkers symptomen vertoonde deze moest wachten op een volgende shuttle om huiswaarts te keren, wederom in een volgepakte bus met arbeidsmigranten, veelal niet dezelfde als de heenreis.

Zorgelijk en risicovol
"Het CDA ziet dit als zeer zorgelijk en ook zeer risicovol, niet alleen voor de arbeidsmigranten zelf maar zeker ook voor de leefomgeving waar deze mensen wonen, werken, boodschappen doen en wellicht recreëren", aldus Van Dijk.

Kwetsbaar
Het CDA-raadslid vraagt het college van burgemeester en wethouders of bekend is in welke omvang deze problemen zich voordoen in Maasdriel, een gebied waar veel arbeidsmigranten werken en wonen. Ook wil hij weten of de informatieverstrekking naar de arbeidsmigranten in meerdere talen voorhanden is. "Het betreft een kwetsbare groep die in deze crisistijd ver van hun thuis vast zitten gezien de gesloten grenzen van vele thuislanden."

Noodverordening
De partij maakt zich verder zorgen dat arbeidsmigranten mogelijk nog steeds in te grote groepen gehuisvest zijn. Het recente arbeidsmigrantenbeleid wordt nog lang niet volledig nageleefd. Daarnaast wordt er veel gewisseld in woon- en werksituaties waardoor registratie 'lastig' is volgens huisvesters. "Is het college bereid de handhaving hieromtrent op te schalen en een noodverordening op te nemen zodat zo min mogelijk risico gelopen wordt op grootschalige besmetting door wisselingen van woon- en werksituaties?"

Het college heeft officieel vier weken de tijd om antwoord te geven op schriftelijke vragen. Gezien de crisissituatie waarop de vragen betrekking hebben, ligt het voor de hand dat de antwoorden eerder komen. 

Bekijk hier de uitzending van Eén Vandaag: 


 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }