Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Op de foto bij de brug. "Helemaal niet origineel, toch wil iedereen dat altijd."
• Op de foto bij de brug. "Helemaal niet origineel, toch wil iedereen dat altijd." (Foto: Theo Boogaard)

Afscheid Kontakt-journalisten: 'De krant zit altijd in je hoofd'

  •   758 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Nu Het Kontakt stopt in de Bommelerwaard, nemen ook journalisten Janneke Boogaard en Britta Alink afscheid.

Het is gek om Britta en Janneke te interviewen via een videoverbinding. Nog gekker is om je te realiseren dat ze aan het einde van deze week je collega's niet meer zijn en dat besef drukt alle hectiek door het Corona-virus even naar de achtergrond.

Hoogwater en stroomstoring
Ja, ze hadden zich hun laatste weken bij Het Kontakt anders voorgesteld. "We hadden er een hartstikke mooie laatste krant van willen maken, maar ik hoorde radiopresentatrice Ghislaine Plag zeggen dat het als journalist lastig werken is als je zelf ook onderdeel bent van het nieuws", zegt Britta. "Ik herken dat wel. In 1995 moesten we evacueren en verslag doen van het hoogwater en in 2007 zaten we door de stroomstoring zelf ook in de kou. Nu ben je wel bezig met de krant, maar je gedachten zijn ook bij je familie, bij hoe het met hen gaat in deze Corona-crisis."

1993
Britta begon op 29 maart 1993 bij Het Kontakt als eindredacteur voor de editie Leerdam. Daar nam ze een paar jaar later Janneke aan, die in eerste instantie als freelancer begon. "Britta heeft me verteld dat in het begin nog wel wat geschaafd moest worden aan mijn artikelen, terwijl ik dacht dat het wel lekker ging", vertelt Janneke lachend. Ze nam in 2002 de functie van Britta over, toen die op haar beurt naar de Veluwe vertrok om voor Het Kontakt in Ermelo en Harderwijk te gaan schrijven.

De Vergt
Later kruisten hun paden elkaar opnieuw in Zaltbommel. Janneke woonde net in de binnenstad, toen ze hoorde dat Britta naar De Vergt zou verhuizen. "Ik weet nog dat Janneke uitriep: 'Ga jij in de Vergt wonen?' Dat stond bekend als een slechte wijk. Ik heb toen nog bezorgd de makelaar opgebeld, maar die stelde me gerust. Ook de burgemeester woonde destijds in de Vergt, dus dat zat wel goed."

Betrokken
In de jaren die volgden bleek het vaak een pluspunt om in je werkgebied te wonen. Daardoor kennen Britta en Janneke de regio goed en ze voelen zich bovendien erg betrokken bij de Bommelerwaard. Als eindredacteur kun je met een gerust hart de invulling van de krant aan hen overlaten. Ze zijn scherp op het laatste nieuws én op de leuke interviews. Zo valt iedere week bij bijna 25.000 huishoudens een lezenswaardige editie op de mat.

Voor iedereen
"Je hebt hier de stad Zaltbommel en de dorpen. Protestanten en katholieken. Maar iedereen vindt Het Kontakt leuk", constateert Britta.

"Mensen zijn hier heel open en je komt er makkelijk tussen. Dat merk ik niet alleen tijdens mijn werk, maar ook privé", zegt Janneke.

Met z'n drieën
Samen met media-adviseur Melanie van Hemert - 'Mel' - vormen de twee journalisten al jaren een drie-eenheid voor ondernemers in de Bommelerwaard. "Met z'n drieën zijn we op ons best", klinkt het lachend. Niet alleen als het gaat om speciale uitgaven in de krant, maar ook de glossy Olivier en het magazine De Smaak van de Bommelerwaard zijn redactioneel én commercieel gezien een succes. "Mel heeft altijd creatieve ideeën en ze snapt ook hoe wij als journalisten denken. Dat werkt heel goed."

Openbare nieuwsbronnen
Dat dit de laatste editie is vindt Britta 'heel jammer voor de Bommelerwaard'. Janneke vult aan: "Er verdwijnt gewoon één van de openbare nieuwsbronnen, terwijl hoe meer er daarvan zijn hoe beter. Samen met het Brabants Dagblad zaten wij iedere dinsdagmorgen bij de persuurtjes van de gemeente. Ook hadden we een groot online bereik via de site en Facebook en Twitter." Ze gaat zich storten op een rechtenstudie.

Vrede
Britta gaat aan de slag met een communicatieopleiding, hoewel die voorlopig is uitgesteld door het Corona-virus. Allebei kijken ze ernaar uit om iets anders te gaan doen. "Het is balen dat Het Kontakt gaat stoppen, maar voor mezelf is het goed zo. Ik heb er vrede mee", zegt Janneke.

Altijd in je hoofd
Hetzelfde geldt voor Britta, al zal de nieuwe situatie wel even wennen zijn. "Vanwege mijn werk weet ik altijd van alles te vertellen, als ik bijvoorbeeld met iemand door de stad loop. Over de gebouwen, over wat er speelt, van alles. En je doet vaak ideeën op voor de krant. Het Kontakt zit altijd in je hoofd."

Tom Oostra

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }