Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Ralph van Tuijl met links goede vriend Rico van der Maas en rechts zwager Patrick van Lokven.
• Ralph van Tuijl met links goede vriend Rico van der Maas en rechts zwager Patrick van Lokven. (Foto: aangeleverd)

Op een tandem kan Ralph toch meedoen aan Alpe d'Huzes

  •   1149 keer gelezen

GAMEREN • Ralph van Tuijl uit Gameren doet op 4 juni mee aan de Alpe d'Huzes. Op een speciale tandem van 2Climb2Raise.

Ralph is 42 jaar, hij heeft al vier jaar kanker en weet niet of hij nog beter wordt.

2Climb2Raise
Op donderdag 4 juni gaat hij samen met zijn zwager Patrick van Lokven en met goede vriend Rico van der Maas op de fiets de Alpe d'Huez op. Ralph en Rico samen op een tandem van Stichting 2Climb2Raise, Patrick als begeleider ernaast op een eigen racefiets. "Zonder de behandelingen van de afgelopen jaren, was ik hier nu misschien niet meer geweest", zegt Ralph, getrouwd met Esther en vader van de prachtige 9-jarige tweeling Isa en Gwen.

Meer onderzoek
"Geld inzamelen voor meer onderzoek is echt ontzettend belangrijk. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Het motto van 2Climb2Raise is 'Kun je het niet alleen, doe het dan samen'. Ik vind het super dat ik met Rico en Patrick, die ook belangrijk zijn in mijn dagelijks leven, deze uitdaging aan kan gaan."

Conditie
Fysiek is de tocht voor Ralph heel zwaar. Hij traint thuis op een spinningfiets. Zelf fietsen gaat niet meer door een coördinatiestoornis in zijn hoofd en ook het fietsen op een tandem is wel even wennen voor hem. Samen met zijn fysiotherapeut werkt hij hard aan zijn conditie en spierkracht om helemaal voorbereid te zijn op de grote tocht.

In de zomer van 2015 had Ralph een moedervlekje op zijn rug, dat er anders uitzag dan anders. Na de vakantie ging hij toch maar eens naar de huisarts. Er werd een stukje weggehaald en op kweek gezet.

Melanoom
De volgende dag werd Ralph gebeld door het ziekenhuis en moest hij langskomen. "Het bleek een melanoom, ik had er nog nooit van gehoord", zegt hij. Het was helemaal foute boel, want het bleek dat deze agressiefste vorm van huidkanker, met een breslowdikte van 3,8 mm hem direct in stadium IIIB plaatste.

Binnen drie maanden was hij geopereerd, waarbij meer dan twintig lymfeklieren werden weggehaald en aan het eind van dat jaar werd hij 'schoon' verklaard.

Een enorme opluchting voor het gezin Van Tuijl en het leven ging weer 'gewoon' door. Nou ja, gewoon.... Ralph besloot mee te doen aan een studie bij het Radboudziekenhuis. Dit ging zo'n anderhalf jaar goed, waarna weer een nieuwe plek werd ontdekt. Nieuwe operaties en bestralingen volgden.

Antoni van Leeuwenhoek
In maart 2018 opnieuw slecht nieuws. "Twee plekken in de milt", vertelt de in Gameren geboren en getogen Ralph. Hij werd doorgestuurd naar het Antoni van Leeuwenhoek, hét in kanker gespecialiseerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut in Amsterdam. "Een plek waar je liever niet komt, maar waarvan ik wel heel blij ben dat die bestaat.".

Hij kwam in aanmerking om mee te doen aan een speciale studie. Screening op screening volgde en bij de laatste keer, de tiende, kwam er heel slecht nieuws. "Ze vonden een uitzaaiing in mijn hoofd", vertelt Ralph. Hij werd bestraald en een nieuwe immuuntherapie leek stabiliteit te brengen.

Bruiloft
In maart 2019 ging hij samen met Esther een paar dagen skiën. "Ik heb haar daar ten huwelijk gevraagd en inmiddels zijn we getrouwd", vertelt hij. "Toen het in mei vorig jaar weer helemaal mis ging met mijn gezondheid, leek het erop dat de bruiloft niet door kon gaan. Maar in september zijn we, met lieve hulp van familie en vrienden, in een kleiner gezelschap alsnog getrouwd."

Standaard behandelingen zitter er nu niet meer in voor hem. Wat rest is meedoen aan studies en er het beste van hopen. De medicijnen, de bestraling van zijn hersenen en zijn ziekte hebben zijn weerslag en geven veel bijwerkingen, soms epileptische aanvallen en zenuwpijnen.

Tijd winnen
Fulltime werken bij het transportbedrijf Bram van Tuyl en zn. zit er niet meer in, voetballen en hardlopen gaat sinds vorige zomer ook niet meer. Toch bereidt Ralph zich nu al weer voor op een nieuwe studie, in Leiden dit keer. "Ik grijp elke kans aan", zegt hij. "Als ik 80 zou zijn, dan zou ik zeggen 'het is niet anders, ik neem een jenever, laat mij maar gaan'. Maar ik ben 42, ik wil tijd kopen, ik wil tijd winnen."

Met familie
En nu is daar de voorbereiding op Alpe d'Huzes. Esther hoorde van Stichting 2Climb2Raise en legde het idee voor. Een week lang zijn Ralph, Patrick en Rico straks in de buurt van de Alpe d'Huez. "De stichting heeft een compleet hotel afgehuurd", vertelt Rico. Daar kunnen de dertien teams met tandems logeren met hun families. Vrouwen, kinderen, ouders en schoonouders, ze gaan allemaal mee.

Lach en een traan
"Het wordt een week met een lach en een traan", voorspelt Ralph. "We gaan er een toptijd van maken." Patrick vindt het een 'fantastisch doel': "Ik hoefde er niet over na te denken toen Ralph mij vroeg. Het is zo belangrijk dat er voortdurend onderzoek wordt gedaan naar behandelingen, die gelukkig steeds beter worden."

Positieve energie

De drie mannen hebben zich pas half januari voor deelname aangemeld en vinden het hele gebeuren nu al overweldigend. "Positieve energie, weer een doel om voor te gaan en al zo ontzettend veel donaties en mooie woorden", zegt Ralph. "Dit had ik niet durven dromen."

Steunen
Wie de prestatie van Ralph en zijn team wil steunen, kan daarvoor terecht op de speciale website www.opgevenisgeenoptie.nl

Er is al een flink bedrag binnen, maar er is nog veel meer geld nodig.

In de Jumbo in Gameren wordt in maart en de laatste twee weken van mei een statiegeldactie gehouden.

Op 18 april houdt sportschool Sport Correct een Spinningmarathon om geld in te zamelen (tenzij die vanwege het coronavirus wordt afgelast).

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }