Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Vlnr: Wap Wijnstekers, Remco de Haan, Heimen v.d. Bogert, Alette den Bol en Toos Brok. De HAS draagt de Paardenmarktkrant over aan muziekvereniging DES, mét een cheque ter waarde van 1000 euro.
• Vlnr: Wap Wijnstekers, Remco de Haan, Heimen v.d. Bogert, Alette den Bol en Toos Brok. De HAS draagt de Paardenmarktkrant over aan muziekvereniging DES, mét een cheque ter waarde van 1000 euro. (Foto: Lya Cattel)

HAS stopt met alle activiteiten in Hedel

  •   1075 keer gelezen

HEDEL •  Nee, dit heeft niets te maken met het Corona-virus. De Hedelse Activiteiten Stichting stopt na vijftien jaar met alle activiteiten. Die beslissing is een tijdje geleden al genomen.

De animo voor het jaarlijkse Paardenmarktfeest voorafgaand aan de Paardenmarkt liep de laatste jaren geleidelijk aan terug.

Hedelnaar van 't Jaar
En een nieuwe Hedelnaar van 't Jaar is ook niet meer zo gemakkelijk gevonden. "We hebben iedereen wel zo'n beetje gehad", lacht voorzitter Heimen van de Bogert.

Paardenmarktkrant
De Paardenmarktkrant was echter nog wel elk jaar een succes én een belangrijke bron van inkomsten voor de stichting. Daarom hebben de vier overgebleven bestuursleden (naast Heimen zijn dat Wap Wijnstekers, Alette den Bol en Toos Brok) besloten de krant over te dragen aan muziekvereniging DES. "Op die manier houdt Hedel haar krant en kan de muziekvereniging er iets aan verdienen", verklaren ze die stap.

Algemeen belang
Voorzitter Remco den Haan van DES is er blij mee. "Als muziekvereniging zetten we ons graag in voor het Hedels algemeen belang", zegt hij. "De Paardenmarktkrant leeft in het dorp. Als hij is rondgebracht, laten mensen hem vaak een tijd op tafel liggen. Ze vinden het leuk om de interviews te lezen, de oude foto's te bekijken. En het is handig dat het programma rond de Paardenmarkt er altijd uitgebreid in staat vermeld."

Joke van der Eijk
Binnen DES wordt een werkgroep gevormd, die zich bezig gaat houden met de redactie en met de advertentieverkoop. De Hedelse Joke van der Eijk blijft ook in de toekomst het grootste deel van de verhalen schrijven. Voor de pagina's over de verkiezing van de Hedelnaar van 't Jaar gaat DES op zoek naar een alternatieve invulling.

Feestavond
Vijftien jaar geleden namen vier Hedelnaren het initiatief om een feestavond te organiseren in het weekend voorafgaand aan de jaarlijkse Paardenmarkt. "Dat kwam omdat het dorpshuis in die tijd stopte met het jaarlijkse Wijnfeest", weet bestuurslid Alette den Bol, wiens vader een van de initiatiefnemers was. "De vier vonden dat jammer en zijn daarom zelf maar iets gaan organiseren."

Ook werd in dat jaar voor het eerst de verkiezing Hedelnaar van 't Jaar gehouden. Marco Kivit van Jeugdwerk De Molshoop werd als eerste gekozen.

Klein bestuur
Het organiseren van de activiteiten lag de afgelopen jaren op het bordje van het kleine bestuur. "We hebben gezocht naar nieuwe bestuursleden, maar dat is uiteindelijk niet gelukt", vertelt Toos Brok. "Voor dit vrijwilligerswerk moet je veel binding hebben met het dorp, met de paardenmarkt en met de mentaliteit van de Hedelnaren."

Driehonderdjarig bestaan
Het afgelopen jaar was extra druk voor de HAS vanwege het driehonderdjarig bestaan van de Paardenmarkt. Hiervoor organiseerden ze onder andere een erwtensoepbuffet, lieten ze een speciale vlag maken en brachten ze een boek uit, dat geschreven is door Joke van der Eijk. "We stoppen nu op ons hoogtepunt", vindt het bestuur.

1000 euro
Vorige week heeft de HAS de krant officieel overgedragen aan DES. Met daarbij een cheque ter waarde van 1000 euro, die bedoeld is voor de opstartkosten. De muziekvereniging zal rond deze tijd beginnen met het plannen van de krant: brainstormen, de onderwerpen bepalen en afspraken maken over de interviews en foto's.

Ook zullen sponsors worden benaderd met de vraag of zij ook dit jaar met een advertentie willen meedoen. Waar de krant gedrukt wordt en hoe hij bezorgd gaat worden, is nog niet bekend. De afgelopen jaren werd dit verzorgd door Het Kontakt, maar helaas houdt de editie Bommelerwaard van deze krant na woensdag 25 maart op te bestaan.

'Slapend bestaan'
De HAS wordt nog niet opgeheven, maar blijft nog even 'slapend' bestaan. "Er zit nog een beetje geld in onze kas", vertelt penningmeester Wap Wijnstekers. "We willen kijken of we daar nog iets mee kunnen doen voor de Hedelse bevolking."

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }