Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Gerard Roeling en zijn vrouw Marion, met links op de foto Arjan Vriend, directeur-bestuurder SLG.
• Gerard Roeling en zijn vrouw Marion, met links op de foto Arjan Vriend, directeur-bestuurder SLG. (Foto: aangeleverd)

Gerard Roeling onderscheiden als weidevogelvrijwilliger

  •   203 keer gelezen

AMMERZODEN/BENNEKOM • Gerard Roeling uit Ammerzoden is zaterdag verkozen tot Gelderse boerenlandvogel-vrijwilliger van 2020. Uit handen van Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), ontving Gerard een glazen kievit en een oorkonde.

Elk jaar zetten 665 vrijwilligers, waarvan 400 weidevogelvrijwilligers en 265 patrijzentellers, zich in voor de bescherming van weide- en akkervogels. Gerard Roeling doet dat bij de werkgroep Weidevogelbescherming van agrarische natuurvereniging De Capreton.

Zeer gedreven
Gerard Roeling is verkozen tot boerenlandvogelvrijwilliger van het jaar omdat hij volgens de jury een zeer gedreven weidevogelbeschermer is en samen met zijn vrouw Marion en zijn werkgroep een enorme hoeveelheid werk verzet in de Bommelerwaard.

Gerard zet zich breed in voor het beschermen van grutto, kievit en andere weidevogels die het in het boerenland steeds moeilijker hebben: van nesten zoeken en beschermen tegen agrarische werkzaamheden tot het coördineren van tellingen door vrijwilligers en het plannen van de schooleducatie. Dan weer overlegt hij met de gemeente voor behoud van weidevogel-biotopen of met De Capreton voor geschikte plas-dras gebieden. Gerard is een toegankelijk aanspreekpunt voor zowel de boer als de vrijwilliger. 

Ervaringen uitwisselen 
De Gelderse vrijwilligersdag voor boerenlandvogelbeschermers vond plaats in boerderij De Hooilanden in Bennekom. De vrijwilligers kwamen bij elkaar om hun kennis te vergroten, ervaringen uit te wisselen en instructies te ontvangen voor bescherming en monitoring van weide- en akkervogels. De verkiezing van de Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger van het jaar is ook bedoeld om aandacht te vragen voor het wel en wee van de boerenlandvogels en de essentiële rol die vrijwilligers spelen bij de bescherming van deze vogels. 

Vrijwillige boerenlandvogelbescherming
In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Tureluur, grutto en kievit broeden op de akkers en de weilanden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van agrariërs en loonwerkers zouden weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot krijgen.

5558 nesten
Dankzij de inzet van vrijwilligers zoals Gerard Roeling worden de nesten tijdig opgespoord en beschermd zodat tijdens landbouwwerkzaamheden deze nesten worden ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht. In 2019 hebben de Gelderse boerenlandvogelvrijwilligers maar liefst 5558 weidevogelnesten beschermd. 

Nieuwe boerenlandvrijwilligers zijn nog steeds nodig. Kijk voor meer info op de speciale pagina over boerenlandvogels op www.landschapsbeheergelderland.nl

SLG coördineert al ruim twintig jaar de uitvoering van de vrijwillige boerenlandvogelbescherming in Gelderland. Vrijwilligers worden voorzien van beschermingsmaterialen, informatie en advies en worden in de gelegenheid gesteld hun aanpak en hun ervaringen uit te wisselen. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }