• Veel geplande bouwprojecten konden de afgelopen periode niet starten vanwege de stikstofdiscussie.
• Veel geplande bouwprojecten konden de afgelopen periode niet starten vanwege de stikstofdiscussie. (Foto: Janneke Boogaard)

Niet alle bouwprojecten nog langer gehinderd door stikstof

  •   174 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenten in Regio Rivierenland hebben afspraken gemaakt waarmee aanvragen voor particuliere bouwprojecten en woningbouw gehonoreerd kunnen worden, ondanks de discussie over stikstof die nog loopt.

In het regionale toetsingskader wordt een heel lage drempelwaarde opgenomen voor stikstofdepositie. Daarmee wordt de impasse omzeild die is ontstaan nadat de landelijke stikstofregels ongeldig werden verklaard. Sindsdien mogen er geen vergunningen worden gegeven voor bouwactiviteiten die mogelijk een effect hebben op stikstofneerslag in natuurgebieden met het label Natura2000.

Zaltbommel past het kader toe sinds 14 januari. De verwachting is dat daarmee vrijwel alle particuliere bouwprojecten en woningbouw vergund kunnen worden.

Zwembad
Dat geldt niet voor het zwembad dat in Zaltbommel gebouwd gaat worden. Dat is te groot en geen particulier project. Daarom kan het ruimere toetsingskader hier niet op toegepast worden, maar loopt een zogenoemde Aerius-berekening. Dat is een rekenmethode van de overheid waarmee precies kan worden berekend of een project leidt tot stikstofdepositie in Natura2000-gebieden.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }