• Barbara van der Meer (l) en Mariëlla van Heck met de bakkers van De Harmonika. Mantelzorgers kunnen een gratis appeltaartje aanvragen bij Welzijn Bommelerwaard.
• Barbara van der Meer (l) en Mariëlla van Heck met de bakkers van De Harmonika. Mantelzorgers kunnen een gratis appeltaartje aanvragen bij Welzijn Bommelerwaard. (Foto: aangeleverd)
Interview

Gratis appeltaart voor mantelzorgers in de Bommelerwaard

  •   511 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Welzijn Bommelerwaard deelt de komende tijd cadeaubonnen uit aan mantelzorgers. Hiermee kunnen ze een gratis appeltaartje ophalen bij De Harmonika.

Mantelzorg is in eerste instantie meestal niet zo pittig. Je doet het immers omdat je veel om iemand geeft. Maar als de belasting groter en groter wordt, kunnen er wel degelijk problemen ontstaan.

Draagkracht
Bij Welzijn Bommelerwaard weten ze er alles van. "Veel mantelzorgers zullen zichzelf niet zo gauw mantelzorger noemen", zeggen de mantelzorgconsulenten Barbara van der Meer en Mariëlla van Heck - van Steenis. "Het wordt pas een probleem als de draaglast groter is dan de draagkracht. Daarbij ervaart de een het sneller als 'zwaar', dan de ander. We kennen mensen die veertig uur per week werken en daarnaast het huishouden van hun ouders er moeiteloos bij doen. Bij anderen is het een opgave om een keer per week bij een hulpbehoevende ouder op bezoek te gaan. Een deel van de mantelzorgers ervaart hun taken als positief, anderen houden het niet vol."

Praktische problemen
Wie mantelzorgtaken op zich neemt, loopt vaak tegen praktische problemen aan. Daar kan Welzijn Bommelerwaard goed mee helpen. "We verwijzen mensen door naar instanties, maar gaan ook zelf met ze mee om zaken te regelen", vertelt Mariëlla. "We hebben een heel goed contact met de afdeling WMO van Zaltbommel en Maasdriel en met wijkteams en thuiszorgorganisaties. We wijzen mensen de weg in het land van hulpverleners en regelgeving. Wij helpen ze door de bomen het bos weer te zien."

Emotionele kant
Minstens zo belangrijk zijn de gesprekken over de emotionele kant van de situatie. Een belangrijke vraag die daar gesteld wordt is 'Hoe lang houdt u het nog vol?'. "Zodra een mantelzorger daar een periode aan koppelt, bijvoorbeeld drie maanden, dan kunnen wij ervan uitgaan dat dat klopt en dat hij of zij het ook echt niet langer dan die drie maanden gaat volhouden", vertelt Barbara.

BordjeVol
Een goede methode om te onderzoeken hoe zwaar belast de mantelzorger is, is 'BordjeVol'. Het bestaat uit kaartjes waarop taken staan. De mantelzorger gaat aan de slag met de vraag 'Wat ligt er op jouw bordje'. Samen met de mantelzorgconsulent kijken ze naar de 'energievreters' en 'energiegevers'. Sommige taken kunnen misschien door iemand anders worden overgenomen of anders verdeeld.

Opluchting
Een goed gesprek geeft de mantelzorger vaak ook lucht. "Laatst nog kreeg ik een telefoontje van een vrouw wiens man beginnend dementerend is", vertelt Mariëlla. "Zij zorgt heel goed voor hem. Maar ze zei: 'Af en toe word ik er hélemaal gek van en dan kán ik het gewoon niet meer.' Voor haar was het een enorme opluchting dat ik zei dat dat heel normale gedachten zijn. Niemand kan 24 uur per dag 7 dagen per week op de toppen van alertheid lopen. Dan raakt bij iedereen het geduld wel eens op."

Gratis appeltaart
Steeds meer mantelzorgers in de Bommelerwaard weten de weg naar de mantelzorgconsulenten van Welzijn Bommelerwaard te vinden. De organisatie beschikt over zo'n zeshonderd namen en gegevens van mantelzorgers in Zaltbommel en Maasdriel. "Maar dat zijn ze nog lang niet allemaal", weten Barbara en Mariëlla. Om ook nog niet bekende mantelzorgers te kunnen bereiken hebben ze een mooie actie bedacht: een gratis appeltaartje voor mantelzorgers.

Aanvragen
Iedereen die onbetaald en langdurig zorgt voor een partner, ouder(s), andere familieleden, vrienden, buren of kennissen en in de Bommelerwaard woont, kan het appeltaartje aanvragen via e-mail: mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl Vergeet niet in de mail te vermelden voor wie wordt gezorgd en naar welk adres de cadeaubon voor de appeltaart opgestuurd moet worden. De eerste honderd aanvragen worden beloond met een cadeaubon.

De actie is mogelijk door sponsorgeld en de medewerking van Dagcentrum De Harmonika. De appeltaarten van De Harmonika zijn befaamd, dus zeker goed voor een ontspannen momentje thuis.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }