Foto: ©123RF.COM

Lezing in Alem over wederopbouw boerderijen WO II

  •   62 keer gelezen

ALEM • Sophie Elpers geeft dinsdag 21 januari een lezing over de strijd over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ze is uitgenodigd door de Erfgoedvereniging Alem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan was bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie.

Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van de Nederlandse landbouw.

Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940–1955. De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen. Sophie Elpers zal de verschillende standpunten belichten en zal een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw. 

Openluchtmuseum
Dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bij het Nederlands Openluchtmuseum. Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in immaterieel erfgoed.

Datum:      21 januari 2020
Aanvang:   20:00 uur
Locatie:      St. Odradachool  St. Odradastraat 14 5335LL  Alem
entree:       € 3,00
aanmelden:  h.brekelmans@ziggo.nl

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }