Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Woningnood gaat vóór participatie bij plan Krangstraat

  •   399 keer gelezen

BRUCHEM • Projectontwikkelaar Van Wanrooij mag aan de slag met zijn plan om vijftig woningen te bouwen aan de Krangstraat in Bruchem. Omwonenden zijn teleurgesteld, zij staken er veel energie in om te komen tot draagvlak voor maximaal veertig huizen.

"We zitten in een spagaat", concludeerde Isabel Plessius (VVD) tijdens de raadsvergadering van donderdag, waarin de gemeenteraad moest kiezen: óf groen licht geven voor het voorstel van de projectontwikkelaar, óf terug naar tekentafel zodat de omwonenden zich serieus genomen voelen.

Dure grond
Achterliggend probleem is dat woningstichting De Kernen de lap grond jaren geleden voor een fiks bedrag heeft gekocht. Dat werkte door in de prijs die De Kernen vervolgens heeft berekend aan ontwikkelaar Van Wanrooij. Daarnaast zijn de bouwkosten tegenwoordig hoger door eisen op het gebied van duurzaamheid. 

"Dus Van Wanrooij zit met een negatieve grondexploitatie als hij er veertig huizen op zet, of het moeten allemaal dure huizen worden, maar dat willen we niet", schetste wethouder Gijs van Leeuwen de situatie.

Uitstel of afstel
Als de gemeenteraad niet zou instemmen, hoefde Van Wanrooij de grond niet te bebouwen, zo werd vastgelegd bij de koop van het perceel. Daarmee zou woningbouw voor Bruchem op deze plek met jaren worden uitgesteld of misschien helemaal van de baan zijn. En andere locaties zijn er amper in het dorp.

De coalitiepartijen gingen daarom akkoord met het voorstel van het college om voor het plan met vijftig woningen te kiezen. Ook bij Groep Melse sloeg de balans uiteindelijk door naar de wens om te bouwen. 

CDA, D66, PvdA/GroenLinks en SP stemden tegen. Zij vinden het niet kunnen dat het college eerst de voorkeursvariant van de klankbordgroep overnam, maar vervolgens vrijwel zonder overleg met die klankbordgroep de kant van de ontwikkelaar koos.

Vertrouwen kwijt
Elke Meyers (D66): "Ook wij zien de woningnood, maar waar blijven we als we het vertrouwen van de inwoners kwijt zijn?" Geert Bok (SGP) zag dat anders. "Bij de keuze van het college voor de variant met veertig woningen is vermeld dat de ontwikkelaar invloed kon hebben op het uiteindelijke plan. Soms is het nodig om terug te komen op afgesproken kaders."

Niet heilig
Martijn Stoutjesdijk (SP) wilde aan tafel met andere partijen. "Het belang van deze ontwikkelaar is voor ons niet heilig." Hein de Kort (CDA) vulde aan: "Het college wordt nu gegijzeld door de ontwikkelaar, die zegt dat hij niks gaat doen als zijn plan niet door kan gaan. Dat is het goed recht van de ontwikkelaar, maar wij als raad kunnen daar tussen gaan zitten. We moeten opnieuw om tafel met De Kernen, de ontwikkelaar en de gemeente. Ergens moet water bij de wijn gedaan worden. "

Verkeersveiligheid
Maar de meerderheid ging akkoord met vijftig woningen. De partijen vinden het daarbij belangrijk dat het kruispunt Krangstraat-Steenweg veiliger wordt. Wethouder Van Leeuwen beloofde dat, maar of dat lukt voordat de huizen er staan is niet zeker.

De omwonenden uit de klankbordgroep verlieten teleurgesteld de zaal. Eén van hen twitterde:

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }