• Het Poorterij-complex.
• Het Poorterij-complex. (Archieffoto: Janneke Boogaard)

Voorlopig één seizoen steun voor Poorterij

  •   192 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad nam donderdag een aangepast voorstel aan over de nabije toekomst van sociaal-cultureel centrum De Poorterij. Wethouder Willem Posthouwer kondigde aan dat de gemeente mogelijk het beheer van het gebouw weer in eigen hand gaat nemen.

In 2013 stootte de gemeente het pand en de functies erin af, maar dat ging mis. De gemeente moest in september ingrijpen omdat de CMN-Groep, die de theaterfunctie invulde, failliet ging. Intussen is duidelijk dat ook de commerciële NV niet de eigen broek kan ophouden als het gaat om verhuur en beheer van het gebouw. Tonnen euro's die voor groot onderhoud bedoeld waren, zijn daarvoor niet gebruikt.

Niet geïnformeerd
Vooral Jaco Melse (Groep Melse) was daar kritisch over. "Het college moet toch eerder dan een paar maanden geleden hebben geweten dat het niet goed ging? Waarom is de raad niet geïnformeerd? Nu kunnen we niet anders dan achteraf instemmen."

Rem
Het was de coalitie die kwam met een amendement waarmee de rem op steun aan De Poorterij gaat. Het theater krijgt alleen voor het seizoen 2020-2021 subsidie en de erfpacht die de NV betaalt gaat voorlopig maar één jaar omlaag. 

Goed onderzoek
Weliswaar willen alle partijen de theater- en buurthuisfunctie behouden, maar er moet eerst een goed onderzoek komen naar de beste constructie. Dus het voorstel van het college om meteen al een meerjarensubsidie vast te leggen, ging er bij de politiek niet in.

Afhaken
Alleen D66 stemde tegen het aangepaste voorstel. Elke Meyers is bang dat zonder duidelijk toekomstperspectief de stichting Podiumkunsten en ook artiesten zullen afhaken. Volgens wethouder Posthouwer is die angst ongegrond. "De stichting staat te popelen."

NV overnemen
Posthouwer vertelde dat de gemeente overweegt om de NV toch weer over te nemen, omdat gebleken is dat een commerciële constructie niet werkt. Hij kon daar inhoudelijk verder nog weinig over zeggen, maar de partijen zijn voorzichtig optimistisch. Ze vinden de huidige manier van werken ondoorzichtig.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }