Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De stadsgracht (hier zonder beversporen).
• De stadsgracht (hier zonder beversporen). (Foto: aangeleverd)
met filmpje

Bever gesignaleerd bij de stadsgracht

  •   532 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een bever heeft zich geïnstalleerd in Opa's Gatje, het gedeelte van de stadsgracht aan de kant van de Steenweg. Hij of zij heeft een kleine burcht gebouwd.

De ecoloog van de gemeente Zaltbommel vermoedt dat het om één bever gaat.

Nadat er veel vraatsporen waren gesignaleerd is er op 3 december een wildcamera opgehangen in Opa's Gatje, aan de overzijde van de burcht. Het was al snel raak, binnen drie uur na het ophangen kwam de bever al in beeld. De camera heeft er een paar dagen gehangen.

"De opnamen geven ons het idee dat het om één bever gaat", laat de gemeente Zaltbommel weten. "Het is een zeer kleine burcht en steeds komt dezelfde bever in beeld. In principe leven bevers solitair totdat ze een partner vinden en hiermee jongen krijgen. De ecoloog denkt dat deze bever momenteel bezig is met zijn wintervoorraad aan te leggen."

Er bestaat een kans dat de bever van het voorjaar verder doortrekt naar een 'geschikt gebied' op zoek naar een partner. Er is namelijk beperkt voedsel aanwezig is de omgeving van Opa's Gatje. 

Twee jaar geleden is er ook een bever gespot in het wallengebied, maar dan bij de Paddengracht helemaal aan de andere kant, bij de oude watertoren.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }