Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Envelope or letter for greeting text and gift box. Top view. Flat lay.
Envelope or letter for greeting text and gift box. Top view. Flat lay. (Foto: 123RF.com)

'Nodig eens iemand uit die eenzaam is'

  •   157 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Deelnemers van de 'lokale coalitie tegen eenzaamheid' dagen inwoners uit om iemand uit te nodigen die wel wat extra aandacht kan gebruiken in de decembermaand.

De 'coalitie' is een idee van Stichting Prezzent, het Buurtteam, gemeente Zaltbommel, Welzijn Bommelerwaard, LevensConsulent en GGD Gelderland-Zuid om eenzaamheid tegen te gaan.

Uitknipkaart
Na de succesvolle actie 'Bakkie Geluk' in oktober, waarbij zij koffie met een gesprek uitdeelden, komt de coalitie nu met een actie om mensen aan te zetten iemand uit te nodigen tijdens de kerstperiode. In Het Kontakt van deze week komt een uitknipkaart om samen iets te gaan doen.

Mensen kunnen de kaart opsturen naar of afgeven bij iemand die niet zoveel contacten heeft. Zelf een uitnodiging maken, kan natuurlijk ook.

Initiatief tonen 
Wethouder Adrie Bragt van de gemeente Zaltbommel: "Ik moedig u namens de coalitie tegen eenzaamheid aan om initiatief te tonen en iemand uit te nodigen rond de kerstdagen.Het maakt niet uit of dat voor iets kleins of iets groots is, het gaat er om dat mensen aandacht hebben voor elkaar."

Uitnodiging accepteren
Het kan bijvoorbeeld gaan om samen koffie drinken, naar een kerstmarkt gaan, aanschuiven bij het kerstdiner of een wandeling maken. Uit een recente peiling, geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), blijkt dat 86 procent van de Nederlanders mee wil doen aan een activiteit als hij of zij wordt uitgenodigd. Daarnaast blijkt uit deze peiling dat 42 procent van de Nederlandse bevolking zelf meer wil doen tegen eenzaamheid.

Cadeaubon
De lokale coalitie tegen eenzaamheid hoort graag ervaringen terug. Mensen die hun verhaal over deze actie willen delen, kunnen tekst, contactgegevens en liefst ook een foto mailen naar info@zaltbommel.nl onder vermelding van 'Kaartenactie eenzaamheid'. Dat kan tot en met 17 januari. Onder de inzenders wordt een bon van bol.com van 25 euro verloot.

Wie is er eenzaam?
Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die zich sterk of langdurig zo voelen. Hoge eenzaamheidscijfers komen vooral naar voren onder weduwen en weduwnaars, gescheiden mensen, laagopgeleiden en niet-westerse allochtonen. Ook veel jongeren zijn eenzaam. Uit cijfers blijkt dat er in de gemeente Zaltbommel in de leeftijd tussen de 35-50 jaar ook een grote groep eenzaam is. 

Klik hier om meer te lezen over eenzaamheid en wat ertegen te doen: www.eentegeneenzaamheid.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }