Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Repeteren met dikke jassen aan en sjaals om, want de kachel is kapot.
• Repeteren met dikke jassen aan en sjaals om, want de kachel is kapot. (Foto: aangeleverd)
sfeerverslag

KZM Belcanto repeteert in Alem voor kerstconcert

  •   303 keer gelezen

ALEM • Het is maandagavond 19:15 uur. Het katholieke kerkje straalt warm licht uit.

De deur van het oogstrelend onderkomen staat uitnodigend op een kier. Binnen zijn de eerste koorleden bezig de stoelen te herschikken voor de repetitie. Het koor repeteert op locatie in Alem.

Kerstliederen voor concerten in Alem, Zaltbommel en Brakel.

Vier 'sterke' mannen verplaatsen met toewijding de avondmaaltafel. Het orgel 'loopt' op rolletjes naar het midden van de kerk. Janny kijkt met Wout of er voldoende stoelen zijn voor de koorleden.

Winterse jas met dito das
Corné Mooibroek, de dirigent, kruipt achter het orgelklavier en tovert met handen en voeten Bach's Toccata en Fuga, BWV 565, tevoorschijn. De wijzers van de klok kruipen naar de acht. De koorleden van KZM Belcanto zijn keurig op tijd. Dik gekleed, winterse jas met dito das, want de kachel is kapot.

Toonladders fladderen
De blazende generator wordt het zwijgen opgelegd. Corné heet zijn koorleden welkom. Hij laat het orgel voor wat het is, er wordt grotendeels a capella gezongen. Maar eerst worden de benen, de kaken en de stembandjes losgemaakt. Toonladders fladderen door het koorgedeelte van het kleurrijke kerkje.

"Let op dat de laagste toon niet te laag wordt", merkt de dirigent op. Na een koude, valse start herpakt het koor zich. Opvallend is de mooie akoestiek. Nadat het koor enkele nummers liefdevol heeft gerepeteerd, laat Corné het Benedictus zingen. Met 'Heel mooi' tikt hij tevreden af.

Om terloops te vragen: "Hoe laat gaan we inzingen, volgende week?"

Niet te langzaam
De maestro is duidelijk in zijn uitleg. Als het koor zingt: "... er verscheen een engel", benadrukt hij zijn koorleden: "Dit moet je vertellen." De boodschap is duidelijk, het koor zingt zoals het hoort en de dirigent is meer dan tevreden. Ook kiest hij voor vaart, niet te langzaam. "Het publiek moet denken dat ze bij Jongerenkoor Zaltbommel zitten", glimlacht hij. Om twee nieuwe stukken in te studeren, begeleidt hij zijn mensen vanachter het klavier.

Na een dik uur repeteren is het tijd voor een warme drank in de vorm van koffie en thee. Met een "We mogen weer" gaat de repetitie verder...

Ook zo benieuwd naar dit Kerstconcert van KZM Belcanto? En het prachtige, veelzijdige kerstrepertoire?

Drie concerten
• In Alem op maandag 16 december om 20.00 uur in de Sint-Hubertuskerk. De verwarming is dan gerepareerd en er is warme chocolademelk en glühwein na afloop. Toegang: uw gift na afloop.

• In Zaltbommel op woensdag 18 december om 20.00 uur in de grote Sint-Maartenskerk. Samen met het Zaltbommels Kamerkoor, Hugo Bakker op het orgel en drie solisten Toegang €12,50, inclusief warm drankje. (op elke zitplaats ligt een warme plaid)

• In Brakel op maandag 23 december om 19.30 uur in Wooncomplex Wilhelminahof. Toegang vrij.

Rein van Willigen

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }