Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Nelly ter Voert steekt moeders een hart onder de riem.
• Nelly ter Voert steekt moeders een hart onder de riem. (Foto: Janneke Boogaard)

Boek Nelly ter Voert: puber geeft moeder nieuwe kansen

  •   151 keer gelezen

NEDERHEMERT • Goed nieuws voor moeders van pubers: "Als jij goed in je vel zit, wordt het omgaan met je kinderen tien keer makkelijker." Dat zegt Nelly ter Voert uit Nederhemert. Ze schreef er een boek over: 'Mama pubert mee'.

Het is algemeen bekend: kinderen op de basisschool vinden hun moeder de liefste van de wereld. "Maar dan komen ze in de puberteit en ben je opeens de stómste moeder die er bestaat", weet Ter Voert.

Weggecijferd
Geen leuke boodschap als je jarenlang jezelf hebt weggecijferd voor je nageslacht. "Vooral moeders hebben die neiging, meer dan vaders. Vrouwen zijn bovendien meestal een groter deel van de tijd thuis dan de vaders, dus krijgen ze ook de meeste kritiek van hun pubers over zich heen. En dat terwijl zij vaak juist het meeste hechten aan een gezellige sfeer in huis. Dat alles bij elkaar maakt dat ze zich eerder onzeker voelen en zich afvragen: wat heb ik fout gedaan?"

Nieuwe wegen
Voor al deze moeders schreef Ter Voert een boek. De belangrijkste boodschap in 'Mama pubert mee': laat je niet onzeker maken door je puber, maar zoek net als hij of zij naar nieuwe wegen.

Voldoening
"Je hebt misschien jarenlang veel voldoening gehaald uit het opvoeden van je kind, maar dat kind wordt nu zelfstandig. Misschien kun je je voldoening uit iets anders halen. Vrijwilligerswerk gaan doen of een nieuwe stap zetten in je carrière."

Goede voorbeeld
Ze vervolgt: "Daarmee geef je ook het goede voorbeeld: in plaats van de onzekerheid van je kind op jezelf te betrekken, laat je zien dat je ergens voor gaat. Dat is net zo belangrijk als dat je je kind als kleuter liet zien hoe je netjes met mes en vork eet."

Tastbaar
Ter Voert heeft als orthopedagoog jarenlang ervaring met het coachen van moeders en pubers. "Ik voer veel gesprekken en geef trainingen, maar dat heeft iets 'vluchtigs'. Met een boek is dat anders. Het is leuker dan ik had verwacht om het nu tastbaar in mijn handen te hebben."

Handvatten
De eerste reacties zijn ook positief. "Veel mensen herkennen zich erin. Het boek geeft ook handvatten hoe je op zoek kunt gaan naar een andere invulling van je leven. Want zomaar vanuit het niets bedenken wat je wilt, is lastig."

Talent Woman
Het boek past bij Ter Voerts bedrijf Talent Woman, dat vrouwen stimuleert om te doen waar ze goed in zijn. "Vrouwen zetten nog altijd eerder een stapje achteruit voor een ander. Maar de wereld heeft vrouwen nodig."

'Mama pubert mee' kost 20,45 euro en is onder meer te koop bij Bruna in Zaltbommel.

Lees hier meer over Nelly ter Voert, Talent Woman en het boek: talentwoman.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }