Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Het gewraakte plan gaat uit van maximaal vijftig woningen.
• Het gewraakte plan gaat uit van maximaal vijftig woningen. (Foto: aangeleverd)

Omwonenden boos om plan Krangstraat

  •   967 keer gelezen

BRUCHEM • De projectontwikkelaar heeft een wel erg dikke vinger in de pap bij het invullen van de woningbouwlocatie aan de Krangstraat in Bruchem. Dat vinden omwonenden en de Zaltbommelse oppositie.

Vijf inwoners van Bruchem schoven donderdag aan bij de gemeenteraad tijdens de voorbespreking van het bouwplan. Aan de Krangstraat wil projectontwikkelaar Van Wanrooij vijftig woningen bouwen. De inwoners waren in een eerder stadium opgetrommeld voor een klankbordgroep en hadden een variant gekozen met maximaal veertig huizen.

Van tafel geveegd
"Onze input lijkt volledig van tafel geveegd door de projectontwikkelaar", zei één van de insprekers. "We voelen ons ernstig misleid", stelde een ander.

De omwonenden vinden dat de ontwikkelaar te weinig rekening houdt met het kleinschalige karakter van het dorp, de natuur, de privacy en de verkeersveiligheid.

Ook de oppositiepartijen zijn kritisch. Zij voelden wethouder Gijs van Leeuwen stevig aan de tand. "Het lijkt wel of er een plan ligt van de projectontwikkelaar en niet van het college", vond Hein de Kort (CDA).

Verkeerd signaal
Joost Drijvers (D66) voegde eraan toe: "Hoe belangrijk vindt het college burgerparticipatie? Het plan helemaal aanpassen naar de wensen van de ontwikkelaar geeft een verkeerd signaal. Is er niet met andere mogelijke bouwers gesproken?"

Maanden onderhandeld
Wethouder Van Leeuwen gaf aan dat de gemeente niet het voortouw kan nemen, omdat de ontwikkelaar de grond heeft gekocht van Waalwaardwonen (inmiddels woningcoöperatie De Kernen). Waarschijnlijk onder voorwaarde dat hij zijn plan kan uitvoeren. "We hebben maanden onderhandeld met Van Wanrooij en moesten uiteindelijk twee van de vijftien uitgangspunten aanpassen. Dat is heel jammer en ik begrijp de teleurstelling van de klankbordgroep, al was die ook niet erg te spreken over de variant met veertig huizen. Maar het was óf dit óf niks. In het belang van Bruchem hebben we als college voor dit voorstel gekozen."

De gemeenteraad hakt op 12 december de knoop door.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }