Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Natuurwacht Bommelerwaard wil graag dat deze natuur behouden blijft. Er zijn kleine huizen gepland.
• Natuurwacht Bommelerwaard wil graag dat deze natuur behouden blijft. Er zijn kleine huizen gepland. (Foto: Janneke Boogaard)

Wie gaat de tiny houses aan de Beersteeg bouwen?

  •   598 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad van Zaltbommel vindt het een goed idee om de geplande atelierwoningen aan de Beersteeg te vervangen door kleine huizen van rond de honderdduizend euro. Maar wie mag ze gaan bouwen en hoe gaan ze eruit zien?

Op het westelijke deel van nieuwbouwplan Beersteeg zouden onder andere atelierwoningen komen voor kunstenaars, maar dat plan bleek in de praktijk lastig uitvoerbaar. Toen een initiatiefnemer de gemeente benaderde om op die grond goedkope huizen voor één of twee personen te bouwen - onder meer voor zijn eigen kinderen -, zag het college daar wel wat in. Er is plek voor tien tot vijftien van deze 'tiny houses'.

Toevallig vooraan
De gemeenteraad gaat waarschijnlijk instemmen met de wijziging en de daarvoor benodigde 30.000 euro, maar had donderdag tijdens de carrouselvergadering nog wel veel vragen. Frits van der Schans (PvdA/GroenLinks) zit het niet lekker dat de gemeente met een willekeurige initiatiefnemer in zee wil gaan. "Krijgt hij deze kans omdat hij toevallig vooraan stond bij de gemeente? Zo'n plan moet wel in alle openbaarheid gemaakt worden en voor iedereen toegankelijk zijn."

Volgens wethouder Gijs van Leeuwen krijgen ook anderen de ruimte om op deze locatie aan de gang te gaan.

Tiny houses
Diverse partijen vroegen wat het college verstaat onder het gehanteerde begrip 'kleine huizen', wat niet per se hetzelfde is als 'tiny houses'. Volgens Van Leeuwen is de invulling nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk worden er kavels verkocht waar mensen zelf hun huis(je) op kunnen zetten. In elk geval gaat het om de prijsklasse van 'tiny houses': als het even kan rond de 100.000 euro en zeker niet duurder dan 150.000 euro. 

Pleidooi voor natuur
Voorzitter Harry Kolman van Natuurwacht Bommelerwaard pleitte er als meespreker voor om de aangewezen locatie helemaal niet te bebouwen. "Dit lijkt nu misschien een rommelig stukje groen, maar dat biedt juist schuil- en nestelmogelijkheden voor dieren. Het is bovendien een verbindingszone tussen de Gamerensche Waarden en de Stadswallen."

Kolman had een alternatief: "Bouw de kleine huizen aan de overkant van de dijk in de Buitenstad. Dan ben je daar ook meteen van het elitaire imago af."

Er is waarschijnlijk weinig politieke steun om de huidige ponywei met schuurtje te behouden, maar op verzoek van Hein de Kort (CDA) wordt wel bekeken of 'natuurvriendelijk bouwen' als uitgangspunt meegenomen kan worden.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }