Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
INGEZONDEN MEDEDELING

Mijn schuur hoeft niet opgeruimd (wacht maar)

  •   83 keer gelezen

Misschien heb je het niet door, maar ga eens even in je schuur of garage kijken. Staat het er vol? En heb je alles daarvan nodig? Zie je wel. 

De een heeft er een enorme hekel aan, de ander smult ervan. En het ergste: er zijn ook mensen die het niet doorhebben. We hebben het hier over uitpuilende kasten, overvolle aanrechtbladen en het afvoerputje van het huis: de schuur. Over die laatste gaan we het hebben. 

Staat er voor jaren
Even een rondje door de houten schuur. We zien fietsen, skateboards, tuinslangen, gereedschap, tuintafel, oude stoel, kleine koelkast, vuilniszakken, sporttassen en twee trappen en een ladder. Dit is zomaar wat opgenoemd. 

Het staat bij menigeen in de schuur of in de garage. Soms ver weggestopt een prieel (check die ook meteen). En is sommigen een doorn in het oog. Vaak zijn de spullen kapot en staan er zaken 'voor later'. Dat 'later' komt echter maar niet aan de beurt en dus staat het er voor jaren. 

Opruimen blijkt een kunst
Opruimen dus! En dat blijkt nogal een kunst. We kennen allemaal wel de Kon Mari methode, maar gaat dat ook op voor de schuur? Absoluut. Dat betekent dat opruimen niet bestaat uit het verplaatsen van spullen of alles in een kast mieteren. Het betekent dat je gaat wegdoen wat weg kan. En wat kan er weg? Alles wat je niet gebruikt, wat je lelijk vindt, waar je niks mee hebt en ga zo maar door. Bewaar alleen functionele zaken die je bijna 'dagelijks' inzet. En die heel zijn.

Even het rijtje terug. Die ongebruikte oude koelkast? Weg! Vuilniszakken opruimen en naar de stort, tuinslang checken (kapot? weg) en datzelfde geldt voor alle gereedschap. Oude stoel die al een jaar lang ongebruikt in de houten garage staat? Weg! Eén trap is genoeg, dus kan de tweede op Marktplaats. En ga zo maar door. 

Het advies van opruimcoaches à la Marie Kondo luidt dan ook:

Eén dag
Kies een mooie dag uit waarop je alles buiten kunt zetten en ga selecteren. 

Afronden
Maak de klus in één keer af, dus aan het einde van de dag naar de stort, kringloopwinkel of doe spullen in de verkoop. 

Opnieuw schikken
Dat wat je bewaart, bewaar je in categorieën. Fietsspullen bij de fietsen, gereedschap bij gereedschap enzovoorts. 

Geef het naam
Als je gereedschap ordent, schrijf dan bijvoorbeeld de naam van schroeven en spijkers op doosjes en zet ze zichtbaar op een plank

Ophangen
Haal zoveel mogelijk van de vloer. Hang tuinslagen op, de extra racefiets voor in de zomer ook of de skate- en surfboards van de kinderen. 

Houd het zichtbaar
Houd alles zichtbaar wat je opruimt. Geen dubbele rijen zodat iets er jaren staat zonder dat je weet wat er staat.

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }