Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: nl.123rf.com

Hospice wil eind 2021 de deuren openen

  •   800 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De weg is vrij voor de bouw van hospice De Samaritaan aan de Beersteeg. De stichting hoopt voor de zomervakantie de vergunning rond te hebben. Eind 2020 zou dan de eerste paal geslagen kunnen worden en eind 2021 zouden de eerste gasten er hun laatste levensfase kunnen doorbrengen.

Kor Wijngaarden van de stichting gaf de lokale politiek donderdag een update, omdat de ontwikkeling van Beersteeg-West op de agenda stond.

Pompgemaal
De plannen voor het hospice raakten tijdelijk in een impasse vanwege de stank van het pompgemaal achter de geplande locatie. De lucht was onacceptabel voor zowel mensen die in het hospice zullen verblijven als voor bewoners van de geplande nieuwbouwhuizen.

Energie delen
"Dit voorjaar hebben we samen met het waterschap forse stappen kunnen nemen, waardoor de geurproblematiek van het pompgemaal is opgelost", meldde Wijngaarden. Hij is positief gestemd over de samenwerking met het waterschap. "We gaan de warmte van het pompgemaal gebruiken als energievoorziening. En omgekeerd leveren de zonnepanelen die op het dak van het hospice komen, ook elektriciteit voor het gemaal." Het hospice wordt dan ook bijna energieneutraal.

Parkeerplaats
Enige zorgpunt van Wijngaarden op dit moment is het idee van de gemeente Zaltbommel om tussen het hospice en de dijk een parkeerplaats te maken die extra capaciteit moet bieden bij evenementen en als andere parkeerplaatsen onbereikbaar zijn door hoog water. "Dat lijkt ons niet verstandig, dit komt de rust en veiligheid van de vrijwilligers en bezoekers van het hospice niet ten goede." Voor het hospice zelf zijn twaalf parkeerplekken voorzien.

Groen opofferen
De partijen zijn blij met de komst van het hospice. D66 en PvdA/GroenLinks delen het standpunt van de stichting dat de ingetekende 'overloopparkeerplaats' wel erg groot is. Zij vinden het vooral jammer dat er dan veel van het huidige groen moet worden opgeofferd. Wethouder Gijs van Leeuwen nuanceerde het beeld: "Er is een groot gebied ingetekend op de kaart als zoekgebied, niet dat hele gebied wordt parkeerplaats. En we kunnen het best groen inrichten." Het extra parkeerterrein wordt wel verhard en er komt een hek omheen, dat alleen open gaat als de extra ruimte nodig is.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }