Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Chemieconcern Sachem is gevestigd op het Van Voordenpark.
• Chemieconcern Sachem is gevestigd op het Van Voordenpark. (Archieffoto: Janneke Boogaard)

Sachem moet wellicht sneller stoppen met grondwater als koeling

  •   285 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De provincie Gelderland moet op korte termijn bepalen of Sachem terecht nog grondwater oppompt. Het chemiebedrijf sorteert voor op het besluit door versneld te investeren in andere koelinstallaties.

Stichting Veiliger Zaltbommel dwong via de rechter af dat de provincie in actie komt. De stichting wees erop dat Sachem het grondwater alleen mag oppompen om een bodemverontreiniging uit de jaren 1970 op te lossen. Alleen zolang het water daarvoor nodig is, mag het ook gebruikt worden voor koeling van reactoren. 

Koeltorens
Sachem heeft jarenlang 1,8 miljoen kubieke meter grondwater per jaar gebruikt; recentelijk is dat teruggebracht tot één miljoen kuub per jaar. Daarvoor heeft Sachem geïnvesteerd in koeltorens.

Boete
Volgens de stichting heeft Sachem in oktober vorig jaar aangegeven dat de saneringswaarde was afgerond, maar blijkt uit controles dat het bedrijf nog steeds grondwater gebruikt voor koeling. Volgens Sachem kan de onttrekking voor koeling niet onmiddellijk gestopt worden en wordt die langzaam afgebouwd.

De rechter heeft bepaald dat de provincie nog deze maand een besluit moet nemen over het handhavingsverzoek van de stichting. Duurt het langer, dan krijgt de provincie een boete van 100 euro per dag met een maximum van 15.000 euro. De provincie moet sowieso ruim 1400 euro aan de stichting overmaken omdat er niet op tijd is gereageerd op het verzoek.

Grondwaterstand veel te laag
De stichting verwacht dat de provincie nu daadwerkelijk zal gaan handhaven. "Wij vinden dat de vergunning voor gebruik van grondwater onmiddellijk moet worden gestopt", zegt Jan-Wim van Drunen, voorzitter van Stichting Veiliger Zaltbommel. "Zeker omdat ons grondwater ook voor ons drinkwater wordt gebruikt en dat de grondwaterstand door de hete zomers veel te laag blijkt te zijn, wat slecht is voor  onder andere de landbouw."

Volgens Sachem wordt de grondwaterstand net aan het oppervlak niet beïnvloed door onttrekking van grondwater op grotere diepte. 

De stichting heeft ook nog een beroep lopen tegen de waterwetvergunning. Dit is een zaak van lange adem, na bijna drie jaar wordt het beroep uiteindelijk behandeld op 18 december.  

Versneld installeren
De directeur van Sachem, Frank Groenen, geeft aan dat er een verschil van inzicht is of de sanering van de bodemvervuiling is afgerond. Maar het bedrijf gaat nu versneld stoppen met het oppompen van grondwater, zegt hij desgevraagd. "We hebben al koeltorens geïnstalleerd en zullen overgaan tot het installeren van aanvullende koeltorens en -machines. Overigens pompen we nu een hoeveelheid water op die ver onder de vergunde hoeveelheid ligt."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }