Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Het snelfietspad buigt in deze bocht van de Hogeweg af naar een tunnel onder de N322.
• Het snelfietspad buigt in deze bocht van de Hogeweg af naar een tunnel onder de N322. (Foto: Janneke Boogaard)

Tunnel snelfietspad schuift op richting A2

  •   612 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het voorlopig ontwerp voor het snelfietspad van Zaltbommel naar Den Bosch is klaar.

De fietstunnel onder de N322 komt niet bij de stoplichten bij de Esso zoals eerder gepland, maar meer richting de A2: vanaf de Hogeweg onder het braakliggende stuk grond door naast het kantorencomplex van Adecco. De tunnel komt dan uit op de Steenweg, voorbij de kruising met de Krangstraat. Nu dit bekend is, komt de kruising Steenweg-Krangstraat opnieuw apart op de agenda.

Minder diep
De belangrijkste reden voor het verplaatsen van de tunnel is dat die minder diep hoeft te worden doordat de N322 op de gekozen locatie al omhoog gaat richting het A2-viaduct. Fietsers moeten nu wel de Hogeweg oversteken; het voorstel is om dat te doen op een verhoging zodat de fietsers goed opvallen. In lijn met de gedachte van de snelfietsroute krijgen fietsers ook bij deze oversteek voorrang.

Duurder
Ook in de gemeente Den Bosch zijn aanpassingen gedaan aan het ontwerp. In totaal pakt het plan daardoor 6,4 miljoen euro duurder uit: 16,4 miljoen in plaats van tien miljoen. De bijdrage van Zaltbommel blijft 1,2 miljoen, de meerkosten worden betaald uit de pot voor betere doorstroming van de A2 en door de provincies Gelderland en Noord-Brabant.

Nieuwe afweging
Omdat het project duurder is, is een nieuwe afweging gemaakt om te bekijken of de kosten nog steeds opwegen tegen de baten. Dat blijkt zeker zo te zijn, want de route wordt sneller, comfortabeler en veiliger. Bij de maatschappelijke kosten-batenanalyse worden ook zaken meegewogen als het positieve effect van fietsen op de gezondheid en arbeidsproductiviteit.

De bedoeling is dat de hele route in 2022 klaar is.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }