• V.l.n.r. Sonja de Jongh, Leontien Vossen, Martie van den Bogert, Annita Smit, Anne-Marie Buitehuis, Ellen Venrooy, Jos Scholtes en Renate Vos stellen hun atelier open. Peter van Venrooy en Rinske van Dijk ook, maar zij ontbreken op de foto.
• V.l.n.r. Sonja de Jongh, Leontien Vossen, Martie van den Bogert, Annita Smit, Anne-Marie Buitehuis, Ellen Venrooy, Jos Scholtes en Renate Vos stellen hun atelier open. Peter van Venrooy en Rinske van Dijk ook, maar zij ontbreken op de foto. (Foto: aangeleverd.)

Zondag zijn de ateliers in Pand 9 open voor publiek

  •   198 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De kunstenaars van Pand 9 houden op zondag 1 december van 12:00 tot 17:00 uur open atelier.

De open ateliers zijn een buitenkansje voor liefhebbers om de cadeaumaand te kleuren met een artistiek geschenkje. Of juist om even bij te komen van de koopzondag diezelfde dag en zich te laten verrassen door mooie artistieke uitingen in verschillende technieken.

Kunstvormen
Men kan kennismaken met de volgende kunstvormen: keramiek, papierkunst, sumi-e, assemblage, kinetische objecten, textielkunst, design en schilderkunst.

Keramiek
Voor gebruiks- en kunstvoorwerpen van keramiek kan men terecht in de ateliers van Ellen Venrooy en Anne-Marie Buitehuis. 'Sumi-e' betekent 'zwarte inkt schildering'. Deze kunstvorm komt oorspronkelijk uit China en kwam rond de 12de eeuw met zen-boeddhistische monniken naar Japan waar de techniek verder ontwikkeld werd. Sonja de Jongh kan er van alles over vertellen en laten zien.

Papierkunst
Deels ook oosters geïnspireerd is de papierkunst van Annita Smit. Ze maakt werk van kleine 'hebbedingetjes' tot monumentale formaten, in sobere en uitbundige kleuren. Assemblage is een kunstvorm die (gevonden) materialen en voorwerpen van verschillende herkomst samenbrengt tot een nieuwe 3D-compositie. Het is veel toegepast in de kunststroming Dada en het specialisme van Leontien Vossen.

Wetenschap en technologie
Oud-docent techniek Jos Scholtes brengt vanuit een artistieke benadering zijn fascinatie voor wetenschap en technologie in beeld. Het heeft geleid tot een serie kinetische of bewegende objecten die niet zelden een lach op het gezicht toveren. Ambachtelijke textielkunst rondom de mens en zijn kwetsbaarheid is te vinden in het atelier van Rinske van Dijk.

Film over kunstwerk
In atelier De Handwerkmaatschappij van Leontien Vossen is doorlopend de korte film Zout te zien. Filmer Kees Maaswinkel heeft hiervoor de installatie ZoutvaL gefilmd. De installatie van Leontien Vossen was afgelopen zomer onder andere te zien in de Sint-Maartenskerk tijdens de expositie Between. "Een ongelofelijk cadeau kan ik wel zeggen als het je overkomt dat een groot filmer je werk uitkiest om eens een mooie kunstfilm van te maken", aldus Leontien Vossen. Joost de Beij sloot spontaan aan en heeft met zijn kennis en ervaring in lichtadvies prachtige bijna tactiele nuances weten te creëren. "Beiden 'begrepen' mijn werk. Kees heeft dat op eigenwijze prachtig bijna abstract in beeld gebracht. Het was een zeer bijzondere samenwerking." 

Schilderkunst
En natuurlijk ontbreekt schilderkunst niet in het aanbod van de open ateliers in Pand 9: Peter Venrooy en Marti van den Bogert laten hun mooiste werken zien. Het design van Renate Vos ten slotte is herkenbaar aan het experimentele gebruik van materialen en technieken. Haar lampen, vazen en andere gebruiksvoorwerpen geven een 'twist' aan ieder interieur.

Pand 9 bevindt zich aan de Van Heemstraweg West 9, in de voormalige LTS.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }