Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Zo'n dertig leerlingen hielden zich enkele maanden bezig met biodiversiteit op De Wildeman.
• Zo'n dertig leerlingen hielden zich enkele maanden bezig met biodiversiteit op De Wildeman. (Foto: Bas van Lith)

Jongeren stimuleren biodiversiteit op De Wildeman

  •   227 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een pluktuin, insectenhotels, drijvende groene eilandjes op het water, verschillende groene wandelroutes en groene wanden met klimplanten: de ideeën van het Cambium College Buys Ballot uit Zaltbommel om de biodiversiteit een handje te helpen op duurzame bedrijventerrein De Wildeman zijn creatief en gevarieerd. 

"Bedenk een innovatief, creatief en verfrissend concept waarmee de biodiversiteit op bedrijventerrein De Wildeman wordt vergroot, zodat niet alleen de natuur, maar ook de mensen die er werken en het terrein bezoeken hiervan profiteren." Met deze opdracht hielden zo'n dertig leerlingen van het Cambium College zich de afgelopen maanden bezig.

IVN
Dit doen ze in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau-project. Een initiatief van natuurorganisatie IVN Gelderland, provincie Gelderland, gemeente Zaltbommel en het bedrijventerrein. Hierbij worden jongeren betrokken bij duurzame vraagstukken in hun eigen leefomgeving.

Trots
Op 22 november deelden de jongeren tijdens hun eindpresentaties bij Hitachi op het bedrijventerrein hun oplossingen met elkaar en met onder meer wethouder Gijs van Leeuwen: "Wij zijn ontzettend trots dat jullie je uren hebben gestoken in het versterken van de biodiversiteit van De Wildeman."

Speeddate
Op 4 september maakten de jongeren kennis met hun opdrachtgever gemeente Zaltbommel. Onder andere docenten, gemeente Zaltbommel, ondernemers werkzaam op het bedrijventerrein en IVN Gelderland hielpen de jongeren op weg met hun project. De leerlingen kregen onder meer een excursie over het terrein, een workshop presentatievaardigheden en ze haalden behoeften op in een speeddate met ondernemers. 

Moestuin
Het winnende groepje kwam met verschillende ideeën, zoals insectenhotels in de vorm van de logo's van de bedrijven op het terrein. Ook bedachten ze een moestuin en kas waar werknemers groenten en fruit kunnen verbouwen, voor de eigen kantine maar ook voor de Voedselbank. 

Ook de andere leerlingen hadden goede ideeën, zodat de jury een moeilijke klus had. Maar het winnende groepje had hun ideeën het meest duidelijk uitgewerkt en aantrekkelijk gepresenteerd. Zij mogen nog een keer terugkomen om samen met het parkmanagement verder te kijken naar de mogelijkheden tot uitwerking van hun ideeën. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }