Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Begin dit jaar werden buitensporttoestellen geplaatst bij de plas.
• Begin dit jaar werden buitensporttoestellen geplaatst bij de plas. (archieffoto: gemeente Maasdriel)

'De Soepkom' in Hedel wordt geen officieel zwemwater

  •   549 keer gelezen

HEDEL • 'De Soepkom', de plas bij Gelre's End kan geen officieel zwemwater worden.

Volgens het college van burgemeester en wethouders voldoet het water niet aan de provinciale voorwaarden en zijn 'kostbare maatregelen' nodig om de plas blauwalgvrij te houden.

Te klein
De afgelopen jaren heeft de gemeente gesprekken gevoerd met onder andere omwonenden, de watersportvereniging en de jeu de boulesclub over de toekomst van het gebied. "Er is van alles mogelijk", aldus wethouder Erik van Hoften. "Maar een officieel zwemwater zit er niet in. Het zou heel veel energie en geld kosten om het wel voor elkaar te krijgen. En dan nog is de plas eigenlijk te klein om als goed zwemwater te dienen."

Getij van de Maas
Ook een functie als ijsbaan zit er volgens Van Hoften niet in. "Het water staat onder invloed van het getij van de Maas", legt hij uit. "Als er ijs ligt, zou het door dat getij onveilig kunnen worden."

Volgens de wethouder zijn er wel veel mogelijkheden om het gebied rondom het water opnieuw in te richten. "We denken aan recreatie, zoals wandelpaden of een hondenuitlaatgebied", zegt hij.

Sporttoestellen
Begin dit jaar is al een aantal buitensporttoestellen geplaatst, waar veel gebruik van wordt gemaakt. De buurtsportcoach heeft drie maanden lang met een groepje sportievelingen elke week getraind. "Tijdens een gezamenlijke barbecue hebben de deelnemers met elkaar afgesproken dat ze door blijven gaan met sporten op deze toestellen." De afgelopen weken zijn ook verschillende speeltoestellen voor kinderen op het terrein geplaatst.

Van Hoften hoopt in de eerste helft van 2020 een concreet plan voor de herinrichting naar de gemeenteraad te sturen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }