• Het plan gaat uit van maximaal vijftig woningen.
• Het plan gaat uit van maximaal vijftig woningen. (Foto: aangeleverd)

Plan voor vijftig woningen aan Krangstraat in Bruchem

  •   426 keer gelezen

BRUCHEM • Bouwbedrijf Van Wanrooij wil aan de rand van Bruchem vijftig huizen bouwen. Na jaren van wisselende plannen kan waarschijnlijk in 2022 de spa de grond in.

Het gaat om het stuk grond aan de Krangstraat, links van de woning Veldzicht. Nu is dat nog akkerland met oude schuren. Jaren geleden was het plan dat hier schildersbedrijf Wamazo en landbouwmechanisatiebedrijf Den Otter een nieuwe plek zouden krijgen. Daar werd een streep doorgezet: zonde om van deze groene locatie aan de rand van het dorp een mini-bedrijventerrein te maken.

Klankbordgroep
Woningstichting Waalwaardwonen, nu De Kernen, kocht de grond en in 2017 lag er een kader voor de ontwikkeling van de woningbouwlocatie. Omwonenden en andere geïnteresseerden mochten meepraten in een klankbordgroep. Daaruit kwam een plan met veertig huizen.

Energiezuinig
Maar de projectontwikkelaar, die niet in de klankbordgroep zat, kon met het kader niet uit de voeten. Het was financieel niet haalbaar vanwege de toenemende eisen en dus ook kosten in verband met gasloos en energiezuinig bouwen. Vandaar dat er nu tien huizen meer komen. Deze week is het actuele plan gepresenteerd op een informatieavond.

Woningbehoefte
Voor Bruchem is het gunstig dat er meer huizen komen: volgens het woningbehoeftenonderzoek dat de gemeente Zaltbommel vorig jaar heeft laten uitvoeren, is er in het dorp de komende tien jaar behoefte aan 55 tot 90 extra woningen. "Behalve de Krangstraat zijn er niet veel locaties waar nieuw gebouwd kan worden", zegt wethouder Gijs van Leeuwen.

Minder groen en minder goedkoop
Omwonenden zijn mogelijk minder blij met het aangepaste plan, omdat de groenzone achter het nieuwe wijkje kleiner wordt. Het groen kan worden ingevuld met een paarden- of schapenwei.

Ook wordt het aandeel goedkope huizen verlaagd naar dertig in plaats van veertig procent. Er komen twaalf sociale huurwoningen, minstens vijf koopwoningen onder de 215.000 euro en nog vier tussen de 215.000 en 250.000 euro.

Speeltuintje
Aan de kant van de Krangstraat moet de uitstraling van het wijkje aansluiten bij de historische lintstructuur van het dorp. Tussen de huizen in komt een speeltuintje.

Vervolg
De gemeenteraad stemt naar verwachting op 12 december over het stedenbouwkundig plan en de financiële afspraken met de ontwikkelaar. Van Wanrooij kan vervolgens een bestemmingsplan voorbereiden. Ook moeten er nog verschillende onderzoeken gedaan worden.

Steenuilen
Zo zitten er in de buurt van het bouwperceel steenuilen. Komend voorjaar wordt hun leefgebied geanalyseerd en dan kan worden bekeken of het groene gedeelte achter de geplande woningen voldoende is voor de uilen. Het kan zijn dat er op omliggende percelen extra maatregelen worden getroffen voor de steenuilen.

Ook zit er mogelijk asbest in de grond en adviseert de gemeente een onderzoek te doen naar explosieven voordat de bouw gestart wordt. Op dit moment is de verwachting dat in 2022 de spa de grond in kan.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }