Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Erik van Hoften (midden) met groep 7/8.
• Erik van Hoften (midden) met groep 7/8. (Foto: Britta Alink)

Lispeltuut buigt zich over Kasteelplein

  •   137 keer gelezen

HEDEL • De leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Lispeltuut in Hedel hebben vorige week een plan gepresenteerd voor de herinrichting van het Kasteelplein. Het plan is het resultaat van een project over politiek.

Michiel Alexander de Raaf heeft de leerlingen geholpen bij het project.

Burgerlid D66
Hij is de vader van een van de kinderen uit de klas en hij is burgerlid voor D66 Maasdriel. Van lokale politiek weet hij dus alles.

Vanuit het klaslokaal van groep 7/8 kijk je rechtstreeks op het Kasteelplein. De vormen van het voormalige kasteel zijn goed te zien, erachter liggen de appartementen waar veel senioren wonen.

"De kinderen spelen regelmatig op het terrein", vertelt leerkracht Kim van den Heuvel, die samen met Nick van den Meijdenberg voor groep 7/8 staat. "Ze kennen het goed."

Verschillende standpunten
Aan het begin van het project hebben de leerlingen politieke partijen opgericht, die verschillende standpunten over de herinrichting hadden.

Hangplek
Een partij wilde er bijvoorbeeld een achtbaan op aanleggen, anderen een hangplek van maken en weer een andere partij zag wel wat in een markt.

Toen de standpunten duidelijk waren, zijn er verkiezingen gehouden, waarna een coalitie werd gevormd met wethouders. De burgemeester werd gekozen.

Debatten
Toen het college eenmaal rond was, konden de debatten starten. "Er zijn goede debatten gevoerd", zegt De Raaf tijdens de slotbijeenkomst vorige week dinsdagmiddag, waar ook wethouder Erik van Hoften aanwezig was. "De kern van democratie is dat ook de minderheid serieus wordt genomen. Dat gebeurde in deze klas en daar kunnen sommige echte gemeenteraden nog wat van leren."

Steeds realistischer
Volgens leerkracht Kim van den Heuvel was het mooi om te zien dat de 'fantasievolle' ideeën, zoals de aanleg van de achtbaan, langzaam aan steeds realistischer werden. "Ik ben heel trots dat deze leerlingen van 10, 11 en 12 jaar zo'n goed plan kunnen maken. Ze hebben zich bijvoorbeeld ook goed verplaatst in de omwonenden."

Werkgroep Kasteelplein
Ook Marco Bon van de Werkgroep Kasteelplein Hedel was bij de presentatie aanwezig. Hij vergeleek het plan van de kinderen met het plan van de werkgroep en was blij verrast dat de ideeën grotendeels overeenkomen. "Wij hadden alleen niet gedacht aan het plaatsen van klimbomen", zei hij. Ook wethouder Erik van Hoften was onder de indruk van het plan van groep 7/8. "Ik vertrouw erop dat we als gemeente op de goede weg zitten", zei hij.

De echte gemeenteraad heeft onlangs een motie aangenomen  waarin de gemeente de opdracht heeft gekregen de Werkgroep Kasteelpark 'actief' te ondersteunen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }