Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Geen ja/ja-sticker in Zaltbommel

  •   314 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zaltbommel haakt niet aan bij de gemeenten die de ja/ja-sticker willen invoeren om de berg oud papier te verkleinen. Er was donderdag geen meerderheid voor de motie van D66.

De werking van zo'n sticker is dat inwoners alleen nog reclame en huis-aan-huiskranten krijgen als ze een etiket met 'ja/ja' op hun brievenbus plakken. Geen sticker betekent geen ongeadresseerde post. De nee/nee-sticker wordt dan overbodig. De nee/ja-sticker (geen folders, wel kranten) houdt dezelfde betekenis. Ongeveer tien gemeenten zijn bezig de ja/ja-sticker in te voeren.

Voorkomen van afval
Voordeel van zo'n sticker is dat het vijf tot tien kilo papier per huishouden per jaar scheelt. "Voor de hele gemeente Zaltbommel betekent dit 54.000 tot 108.000 kilo oud papier minder per jaar", aldus Elke Meyers van D66. Er wordt daarnaast minder plastic verpakking, inkt en brandstof voor de verspreiding en afvalverwerking gebruikt. "Het voorkomen van onnodig afval is duurzamer dan het achteraf scheiden en recyclen."

D66 wilde dat de gemeente zou onderzoeken op welke manier, onder welke voorwaarden en tegen welke kosten de ja/ja-sticker in Zaltbommel ingevoerd kan worden. PvdA/GroenLinks, de SP en het CDA voelden daar ook voor. 

Gemeentelijk nieuws
Wethouder Willem Posthouwer ontraadde de motie. Hij wees op het juridische gesteggel dat in andere gemeenten is ontstaan: reclamedrukkers spanden processen aan omdat ze hun oplagen flink zagen slinken. "Daarnaast krijgen mensen zonder sticker ook geen huis-aan-huisbladen meer en dan missen ze gemeentelijk nieuws."

Eigen keus
Posthouwer vond bovendien dat de gemeente niet te dwingend moet zijn richting inwoners. Hij wees op de negatieve reacties op het omgekeerd inzamelen van restafval. "Met de ja-ja/sticker leg je mensen weer iets op. Als ze zelf de keuze hebben om iets duurzaams te doen, creëer je veel meer draagvlak." Ook vindt de wethouder andere duurzaamheidsmaatregelen belangrijker.

Stickers op meer plaatsen verkrijgbaar
Wel wil Posthouwer zorgen dat de bestaande ja/nee- en nee/nee-stickers makkelijker verkrijgbaar worden, bijvoorbeeld bij de bibliotheek, scholen, supermarkten en benzinestations. Daarmee wordt de groep die uit laksheid geen sticker plakt tot actie aangezet.

Behalve de oppositiepartijen stemde alleen ZVV-raadslid Kees Metz voor de motie.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }