Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Politiek Zaltbommel tevreden over financiële koers

  •   155 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdag unaniem de begroting voor 2020 aangenomen. Het debat ging niet over de financiën, maar over aanvullende plannen die de raadsfracties graag verwezenlijkt zien.

Wethouder financiën Kees Zondag had eerder al aangegeven dat Zaltbommel geen geldzorgen heeft. Net als andere gemeenten gaat er weliswaar veel geld naar de zorg: 26 miljoen van de totale uitgaven van 84 miljoen. Niet al die kosten krijgt de gemeente terug van het rijk. "Maar doordat we nauwkeurig monitoren, hadden we het tekort op deze post voorzien. We hebben gelukkig een riante uitgangspositie", doelt Zondag op de goed gevulde spaarpot van de gemeente.

Verwarming Sint-Maartenskerk
Er is dan ook ruimte voor extra's. Zo is via de begroting 300.000 euro beschikbaar gekomen voor verwarming in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Er is nu alleen verwarming in het oorspronkelijke koor van de kerk, dat door een interne verbouwing een aparte ruimte is geworden. In de rest van het gebouw is het in de winter steenkoud.

Daardoor kan de kerk maar amper de helft van het jaar gebruikt worden voor algemene activiteiten zoals concerten of symposia. De stichting die de monumentale kerk beheert, kan het benodigde bedrag niet ophoesten en is daarvoor ook niet opgericht. Hetzelfde geldt voor de protestantse gemeente die gebruik maakt van het gebouw.

Jeugdsoos
De fracties voegden daar via moties nog het nodige aan toe, al hadden de meeste plannen geen directe consequenties voor het 'huishoudboekje'. Zo gaat het college een oproep doen om de belangstelling voor een jeugdsoos te peilen. Als jongeren van twaalf tot achttien daar behoefte aan hebben, gaat de gemeente locaties zoeken.

Nederlandse vlag
Op verzoek van de SGP een Nederlandse vlag te hangen in de raadszaal. Was over dat idee de nodige discussie, het voorstel om voor mantelzorgers tuinonderhoud en huishoudelijke hulp aan te bieden tegen een gereduceerd tarief kreeg unanieme steun. In Den Bosch wordt dit al gedaan.

Politie
De oproep aan het college om 'een fel protest' te laten horen bij de minister van justitie en veiligheid over de vermindering van de politiecapaciteit werd door iedereen onderschreven.

Van wethouder naar vrachtwagenchauffeur
Bijzonder was de motie waarin ZVV voorstelde dat alle wethouders het voorbeeld van Kees Zondag moeten volgen. De ZVV-wethouder haalde onlangs zijn vrachtwagenchauffeur. "Door zich alvast te laten omscholen, hoeft hij na zijn wethouderschap mogelijk minder of geen beroep te doen op de geldende wachtgeldregeling", aldus Zaltbommel Veranderen met Visie.

De SP riep ZVV op om de motie voor stemming in te trekken omdat het om een grapje zou gaan, maar ZVV hield vol. Doordat Jaco Melse naar de diplomauitreiking van zijn zoon was vertrokken, was er een even aantal raadsleden, van wie precies de helft voor stemde. Deze motie komt daarom tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw op tafel.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }