Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Nico de Gier.
• Nico de Gier. (Foto: privé collectie)

Nieuwe Drielse Vertellingen vol oude verhalen

  •   594 keer gelezen

KERKDRIEL • In het Driels Museum wordt vrijdagavond 15 november het jaarboek Drielse Vertellingen 2019 gepresenteerd. Het eerste exemplaar is voor de dochters van Antoon Vissers, die veel heeft betekent voor de gemeenschap, het Driels Museum en de Drielse Vertellingen.

Robert Goesten beschrijft Antoon als een stille kracht, die meer kon dan hij zelf toe wilde geven. Naast Antoons inzet voor het museum, waar hij onder andere wagens restaureerde en de hele zolderverdieping inrichtte, was hij ook vanaf het prille begin, ergens begin jaren tachtig, al betrokken bij de Drielse Vertellingen. Antoon gaf ook zelf een aantal boeken uit, over zijn door hemzelf uit hout gesneden Drielse figuren en over zijn tijd in Nederlands-Indië. Zijn verzameling oude foto's, het herdenkingsmonument bij de kerk en de muziekkiosk op het plein zijn een enkele blijvende herinnering aan de man die Driel lief had. Het verhaal is een ode aan een bescheiden vriend.

Bakkerij de Gier
Drie generaties lang heeft de bakkersfamilie de Gier hun dorpsgenoten van vers brood voorzien. Eens begonnen aan de Voorstraat in Velddriel en later achter hotel De Engel aan het plein in Kerkdriel hebben de bakkers hun brood jarenlang met passie en liefde gebakken. Dat het toentertijd aanpoten was om zowel De Engel als een bakkerij te runnen moge duidelijk zijn. Wanneer het café sloot konden de bakkers bijna weer aan de slag. Hoe ze dit klaar wisten te spelen doet Niels van Houten uit de doeken in zijn verhaal.

50 jaar KBC
Nieuwe zaalsporten werden in Kerkdriel geïntroduceerd toen in 1970 sporthal Den Ipper werd geopend. De Kerkdrielse Badmintonclub KBC werd opgericht en maakte een vlotte groei door tot de grootste zaalsportvereniging in Kerkdriel. Er zijn door alle jaren heen misschien wel duizend mensen lid geweest van de club. Ad van Rangelrooij beschrijft naast de sportieve hoogtepunten ook de populaire nevenactiviteiten zoals de uitwisselingen met een Belgische vereniging en de jeugdweekenden naar de Drunense Duinen. De foto's met daarop tientallen leden maken het verhaal compleet.

Die Lustige Veldstovers
Waar de kapel optrad was het feest! Zo schrijft Wilfred Peters over de Velddrielse boerenkapel die vooral bekend stond om hun gezellige Egerländer muziek. Ook de onvergetelijke Tiroler Abendfesten in de tot Oostenrijkse Stube omgebouwde Boxhof en het Frühshoppen in de kerktuin blijven niet onvermeld. De samenwerking met De Peuteblèkers leidt tot de carnavalssingle 'Af en dan'. En dat het niet altijd feest was blijkt wel uit het feit dat er prijzen gewonnen werden bij kapellenfestivals. Er werd dus vooral ook een goed stuk muziek gemaakt.

Slagerij Sars
Al aan het einde van de negentiende eeuw werd er vlees verkocht op dezelfde plek als waar nu Gijs Sars nog steeds de slagerij runt. De schoonouders van zijn opa startten daar in 1896 'eene slachterij voor rundvee en varkens en eene rookerij voor vleesch en spek'. Henk Hooijmans beschrijft hoe de oorlogsjaren hun sporen achterlieten in de slagersfamilie en hoe Lies destijds met zijn meegesjouwde hakblok huisslachtingen deed. Nog steeds slacht Gijs zelf runderen en heeft hij een eigen zouterij en worstmakerij. In het artikel wordt bijna 125 jaar aan slagers-geschiedenis samengevat.

Bommen die vallen
In een indrukwekkend en even bedroevend verhaal omschrijft Harry Brekelmans hoe de Alemse familie Brekelmans- Steenbekkers op 24 oktober 1944 door een regen aan bommen wordt getroffen. Hun huis wordt verwoest en de familie verliest daarmee ook hun achtste kind. Waar eerst gedacht werd dat het één aangeschoten bommenwerper was die zijn lading dropte, blijkt later dat de grote hoeveelheid bommen nooit door één vliegtuig kan zijn afgeworpen. De bij het artikel geplaatste luchtfoto, genomen op 6 november 1944, toont duidelijk een lang spoor aan bomkraters dwars over Alem.

Deze Drielse Vertellingen bevat weer voor elk wat wils en is geïllustreerd met veel foto's welke bij menigeen herinneringen op zal roepen.

Drielse Vertellingen is vanaf zaterdag 16 november verkrijgbaar bij de bekende verkoopadressen in Kerkdriel en Velddriel. Het is weer een mooi cadeau voor de komende feestdagen.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }