Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Natascha van Weezel.
• Natascha van Weezel. (Foto: Els Zweerink)

Natascha van Weezel: 'Investeer in contacten met andersdenkenden'

  •   99 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Natascha van Weezel geeft 10 november een lezing in Zaltbommel op uitnodiging van Stichting Mikwe. Haar boodschap: zoek nieuwe vormen om polarisatie en discriminatie tegen te gaan. En vergeet niet dat er veel goede mensen op deze aarde rondlopen.

Natascha (33) heeft het druk. Ze schrijft, maakt films, bezoekt scholen, geeft lezingen. Haar energie haalt ze voor een belangrijk deel uit haar persoonlijke geschiedenis. Alle vier haar grootouders zijn Joods; vrijwel al hun familieleden zijn in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Een loodzwaar verleden, maar Natascha's grootvader van moeders kant wist er een toekomstgerichte boodschap uit te halen.

Alert zijn
"Hij zei altijd: wat ons is overkomen mag niemand ooit nog overkomen. Hij trok het dus breder dan het Joodse volk, en hij hamerde er ook op dat de gaskamers er niet zomaar waren. Daar gingen mechanismen van uitsluiting en discriminatie aan vooraf. Juist daar moeten we alert op zijn. En daarnaast benadrukte hij dat we niet mogen vergeten dat er ook veel goede mensen zijn."

Bluf
Eén zo'n goed mens tijdens de oorlog was de consul van Zwitserland. "Mijn opa en oma wilden vluchten naar Zwitserland, maar werden in Lyon verraden. Mijn opa blufte dat hij een beroemde Zwitserse journalist was en kreeg het voor elkaar dat hij een telegram naar de consul mocht sturen. Die kende hem helemaal niet, maar had in de gaten dat hier een Jood in problemen was en gaf opdracht om mijn opa en oma onmiddellijk te laten gaan. Ook toen ze na een barre tocht in Zwitsersland kwamen, troffen ze een vrouw met het hart op de juiste plaats, die hen verborgen hield voor haar fascistische buren."

Jongeren interesseren
Als Natascha het vluchtverhaal van haar opa en oma vertelt op scholen, luisteren leerlingen ademloos. "Dan is die oorlog opeens toch niet zo lang geleden. Het komt erop aan dat we verhalen overdragen, maar het wordt wel moeilijker om jongeren daarvoor te interesseren. Zij kennen weinig of geen mensen meer die de Tweede Wereldoorlog oorlog hebben meegemaakt."

Bevrijdingsfestival
Natascha vervolgt: "We moeten nieuwe vormen vinden. Gelukkig leeft 4 en 5 mei nog altijd wel, ook onder jongeren. Je kunt zeggen dat een bevrijdingsfestival weinig meer te maken heeft met herdenken, maar toch denk ik dat het meer helpt dan een saaie geschiedenisles. Als filmmaker ben ik er zelf verder een groot voorstander van om theater en kunst in te zetten. De musical Soldaat van Oranje heeft bijvoorbeeld op een laagdrempelige manier enorm veel mensen aangesproken."

Vooroordelen
En dat alles met het doel om mensen bewust te maken van het gevaar van propaganda en polarisatie. Vooroordelen liggen altijd op de loer. "Ook bij mij als links Amsterdams meisje. Ik vond dus dat ik zelf ook contact moest leggen met mensen buiten mijn bubble, zoals moslims. Mijn ouders, beide journalist, stimuleerden dat: je moet met iedereen praten om het hele verhaal te kennen."

Hatelijke reacties
Haar genuanceerde houding werd Natascha niet in dank afgenomen. In de onrust tijdens de derde Gaza-oorlog in 2014 kreeg ze zowel van pro-Palestijnen als uit haar Joodse achterban hatelijke reacties.

"Ik schrok daar enorm van en voelde me alleen. Dat ik toch ben doorgegaan, kwam doordat mijn vader (de dit jaar overleden politicoloog en journalist Max van Weezel, red.) zei: als twee extreme kampen allebei boos op je zijn, doe jij het juist goed."

Investeren in 'vredestijd'
Inmiddels kent Natascha veel moslims. "Stel dat er nu weer onrust zou ontstaan, dan weet ik wie ik kan bellen om samen op te trekken. Hierin investeren in 'vredestijd' helpt om te bouwen aan een stabiele samenleving. Vanuit mijn achtergrond werk ik aan de dialoog tussen joden en moslims, hier en in Israël, maar het zou goed zijn om dat ook op andere vlakken te doen. Klimaatsceptici en actievoerders: praat met elkaar. Mooie bijkomstigheid is dat het ook je eigen leven verrijkt."

Lezing met muziek van Irene Maessen
Op zondag 10 november komt Natascha van Weezel op verzoek van de Stichting Mikwe naar De Gasthuiskapel in Zaltbommel. Irene Maessen, welbekend in Zaltbommel, zingt enkele liederen o.a. het ontroerende Ich wandre durch Theresienstadt van Ilse Weber. Het programma duurt van 15:00-17:00 uur, toegang 10,00 euro. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }