Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto:

Gemeente Maasdriel betaalt 6,7 miljoen door niet doorgaan woningbouwproject

  •   2218 keer gelezen

MAASDRIEL • Gemeente Maasdriel heeft een forse financiële tegenvaller. De gemeente moet 6,7 miljoen euro betalen aan een projectontwikkelaar, omdat een woningbouwproject in Rossum niet is doorgegaan.

De rechter heeft dat halverwege oktober besloten, de gemeente heeft het geld inmiddels overgemaakt.

Slecht geslapen
"Het is vreselijk", zegt burgemeester Henny van Kooten. "Ik heb er de afgelopen week erg slecht van geslapen."

In beroep
Ook wethouder Peter de Vries heeft flink de pest in. "We zijn ons nu aan het beraden over de gevolgen", zegt hij. "En we gaan uitzoeken of het zin heeft om in beroep te gaan tegen de uitspraak." De gemeente heeft tot half januari de tijd om beroep in te stellen.

Rubens
Het gaat allemaal om het woningbouwplan Rossum-Noord 3e fase. Hierover hebben Rubens Ontwikkeling BV en de gemeente al in 2008 een overeenkomst gesloten.

Daarna is er veel veranderd. De crisis kwam, waardoor nieuwbouwplannen werden stilgelegd.

In Maasdriel is in 2013 besloten om eerst het bouwplan Weteringshoek in te plannen en voorlopig niets te doen met het bouwplan Rossum-Noord van Rubens.

Procedures
De projectontwikkelaar heeft de gemeente toen meteen aansprakelijk gesteld voor het niet nakomen van de overeenkomst uit 2008. Daarna volgde de ene rechterlijke procedure de andere op.

Volgens de rechtbank heeft de gemeente Maasdriel de afgelopen jaren onvoldoende aangetoond dat het woningbouwplan bestuurlijk of economisch niet uitvoerbaar was.

Financiële reserves
Volgens wethouder Jan Hein de Vreede heeft het schadebedrag een 'enorme impact op de financiële reserves'. De Vreede heeft voorgesteld het bedrag te betalen uit de pot 'reserve-precario', waar zo'n tien miljoen euro in zit.

Begroting
Het college heeft de gemeenteraad de afgelopen tijd in besloten bijeenkomsten op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de zaak Rubens. Aanstaande donderdag behandelt de raad de begroting voor volgend jaar en daar zal het bedrag natuurlijk in meegenomen moeten worden.

Een inhoudelijk politiek debat over hoe dit allemaal zo heeft kunnen lopen volgt later.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }